20/1/21

Φαντάσου ότι είσαι σε μια πόλη - Pretend it’ s a city

Η Φραν Λίμποβιτς είναι αμερικανίδα συγγραφέας εβραικής καταγωγής (γεννημένη στο Νιού Τζέρσεϊ στις 27 Οκτωβρίου 1950) γνωστή για τα σαρδόνια κοινωνικά σχόλια για την αμερικανική ζωή, όπως φιλτράρεται μέσα από τις νέοϋορκέζικες ευαισθησίες της. Γνωστή από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της στις εκπομπές λόγου «Late Night with David Letterman» και «The Tonight Show with Jimmy Fallon» η Λίμποβιτς σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ σχολιάζει με λεπτό χιούμορ, ειρωνεία, δηκτικότητα αλλά και με αυτά που αποκαλούμε «εξυπνακίστικα» αστεία, τη ζωή στη Νέα Υόρκη, που όλοι κατηγορούν αλλά όλοι θέλουν να ζήσουν σ’ αυτήν.
Παρέα της σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε, ο οποίος γελάει με την καρδιά του σε κάθε της σχόλιο, ή νεύει με συγκατάβαση και κατανόηση στα αιχμηρά της σχόλια.
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, το οποίο περιέχει συνεντεύξεις και αποσπάσματα από ομιλίες της και όχι μόνον αναδεικνύει την προσωπικότητα της Λίμποβιτς (έμμεσα και εκείνη του Σκορτσέζε), αλλά και το χαρακτήρα μιας πόλης 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων (εκτίμηση 2019), που προέρχονται από όλο τον κόσμο και στην οποία ομιλούνται 800 γλώσσες και διάλεκτοι (Wikipedia). - Κριτική μου στο Myfilm
INFO
Είδος: Βιογραφικό ντοκιμαντέρ (σειρά 7 επεισοδίων των 30΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese
Σύνοψη: Η Fran Lebowitz γνωστή αμερικανίδα συγγραφέας, σχολιάζει με σαρδόνιο τρόπο τη ζωή στη Νέα Υόρκη, την κίνηση στους δρόμους, τις συμπεριφορές, τις τέχνες, τη γραφειοκρατία και όλα εκείνα τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν ως μητρόπολη του σύγχρονου κόσμου. (Από το Netflix)