19/1/21

Οι ευνοούμενοι του Μίδα - Los favoritos de Midas

Στα γραφεία της εφημερίδας El Observador Nacional φτάνει μια επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο Βίκτορ Χενοβές, που του δίνει 10 μέρες προθεσμία για να καταβάλλει 50 εκατομμύρια ευρώ, σε κάποιους Los favoritos de Midas, αλλιώς θα αρχίσουν να σκοτώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αθώους ανθρώπους σε τυχαία σειρά.
Ο Βίκτορ δεν πιστεύει τέτοιον παράλογο εκβιασμό μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν πραγματικά να δολοφονούνται διάφορα άτομα, ύστερα από προειδοποίηση εκ μέρους της μυστηριώδους οργάνωσης. Προειδοποίηση που δεν αφήνει χρονικά περιθώρια για να προλάβουν να σώσουν το μελλοντικό θύμα.
Ο Βίκτορ καταφεύγει στην αστυνομία που με επικεφαλής τον επιθεωρητή Κόντε (Guillermo Toledo) ξεκινάει «κυνηγητό μαγισσών». Επειδή όμως ο Βίκτορ αδυνατεί στην καταβολή του ποσού, τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των δολοφονιών στενεύουν δραματικά και η εφημερίδα, που ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ διαφθοράς μιας φιλόδοξης ρεπόρτερ της Μόνικα (Marta Belmonte), δεν μπορεί να βοηθήσει τον Βίκτορ. 
Εξαιρετικό suspense, πάνω σε ένα πολύ πρωτότυπο σενάριο (που βασίζεται σε μια μικρή ιστορία του Τζακ Λόντον που έχει γράψει «Το κάλεσμα της άγριας φύσης»), το οποίο αναδεικνύει τη ζούγκλα της ανθρώπινης κοινωνίας, του ανταγωνισμού και της επικράτησης του «συστήματος», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διάφορων ακτιβιστών.
Όχι κακές ερμηνείες, αν και ο Luis Tosar ως Βίκτορ είναι τελείως απρόσωπος που νομίζεις ότι αντιμετωπίζει με απάθεια όλα τα προβλήματα που του πέφτουν.
Σκηνοθετικά η σειρά είναι καλή και με εξαίρετη σκοτεινή φωτογραφία (που περιλαμβάνει και σκηνές πλήθους μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων στο πρώτο επεισόδιο), αν και θα μπορούσε να έχει εξαντλήσει το θέμα της σε τέσσερα επεισόδια. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Δραματική, Σειρά (6 επεισόδια των 45-50΄) 
Χώρα: Ισπανία (2020)
Σκηνοθεσία: Mateo Gil
Παίζουν: Luis Tosar, Marta Belmonte, Guillermo Toledo 
Σύνοψη:  Βασισμένη σε ένα διήγημα του 1901 του Τζακ Λόντον, η ιστορία αναφέρεται σε έναν πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος εκβιάζεται κατά έναν περίεργο τρόπο, από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Οι ευνοούμενοι του Μίδα» (Από το Netflix)