Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

13/1/21

Τα θραύσματα μιας γυναίκας - Pieces of a woman

Μια ταινία για τη διαχείριση της υπέρτατης θλίψης από την απώλεια ενός νεογέννητου. Και μάλιστα, τη διαχείριση από την πλευρά της μητέρας, η οποία αντιμετωπίζει έναν περίγυρο, που της φέρεται σαν να ήταν εκείνη αποκλειστικά υπεύθυνη για την απώλεια του νεογέννητου.
Η ταινία ξεκινά με τον Σον (Shia LaBeouf), να εγκαταλείπει ένα εργοτάξιο στο οποίο προΐσταται, επειδή περιμένει από στιγμή σε στιγμή να γεννήσει η γυναίκα του Μάρθα. Στο σπίτι όπου το ζευγάρι έχει επιλέξει να γίνει ο τοκετός, η μαία που θα βοηθούσε τη Μάρθα, δεν μπορεί να πάει λόγω άλλου τοκετού και στέλνει την αναπληρώτριά της.
Ο τοκετός θα είναι οδυνηρός, μεγάλης κινηματογραφικής διάρκειας (ένα μονοπλάνο 30΄) και το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Θα σημαδέψει το ζεύγος και ουσιαστικά θα επιδράσει διαλυτικά στη σχέση τους. Η Μάρθα, (της συγκλονιστικής Vanessa Kirby), έχει να διαχειριστεί το προσωπικό της δράμα, αλλά και τις συμπεριφορές του οικογενειακού της περίγυρου, με πρώτο τον Σον, που καταρρέει και δεν μπορεί να δεχθεί το θάνατο της κόρης του χωρίς αναζήτηση ευθυνών. Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει τη μητέρα της  (εξαιρετική η Ellen Burstyn), η οποία περιμένει από την Μάρθα μια διαφορετική στάση απέναντι στη ζωή, την αδερφή της (Iliza Shlesinger), τον γαμπρό της (Benny Safdie) και μια ξαδέρφη που είναι δικηγόρος (Sarah Snook) και υπόσχεται νομικά την ηθική ικανοποίηση του ζεύγους.
Ο Ούγγρος σκηνοθέτης, που μας είχε χαρίσει το «Λευκό θεό» το 2014 και το «Jupiter’s Moon» το 2017, επικεντρώνεται στον χαρακτήρα της Μάρθας και καταφέρνει να μας χαρίσει μια αξιόλογη ερμηνεία από την Vanessa Kirby ως Μάρθα, καθώς και έναν καταπληκτικό διάλογό της με τη μητέρα της Ellen Burstyn, προς το φινάλε της ταινίας. Ένα διάλογο που θα δράσει καταλυτικά, θα οδηγήσει στη λύτρωση και των δύο και θα αποζημιώσει τον υπομονετικό θεατή.
Η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον, μόνο χάρη στις ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα (126΄)
Χώρες: Καναδάς, Ουγγαρία, ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Kornél Mundruczó
Παίζουν: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger, Sarah Snook, Benny Safdie
Σύνοψη: Όταν ο τοκετός μιας νέας μητέρας καταλήγει σε τραγωδία, ξεκινά μια ολόκληρη οδύσσεια πένθους, που σπάει τις σχέσεις με τους αγαπημένους της. Η βαθιά προσωπική ιστορία μιας γυναίκας που μαθαίνει να ζει παράλληλα με την απώλεια της (Από το Netflix)