11/1/21

Λουπέν - Lupin

Mε υπότιτλο «Στη σκιά του Αρσέν», αυτή η σειρά του Netflix φαίνεται να είναι η πρώτη παραγωγής 2021 που θα ελκύσει πολύ κόσμο.
Είναι εμπνευσμένη από τον Αρσέν Λουπέν τον «τζέντλεμαν κακοποιό» και δημιούργημα του Μωρίς Λεμπλάν (1864-1941). Έχει δε, ως πρωταγωνιστή τον συμπαθή Omar Sy (γνωστό από την ταινία «Άθικτοι»), ο οποίος υποδύεται τον Ασάν Ντιόπ, ένα Σενεγαλέζο μετανάστη στο σύγχρονο Παρίσι.
Ο Ασάν έχει μεγαλώσει διαβάζοντας τα μυθιστορήματα με ήρωα τον Αρσέν Λουπέν και χρησιμοποιεί τις μεθόδους του για να επιβιώνει, να πληρώνει διατροφή στη γυναίκα του Κλερ (Ludivine Sagnier) και τον έφηβο γιο τους Ραούλ (Etan Simon), αλλά και για πάρει εκδίκηση για μια αδικία που είχε γίνει πριν 25 χρόνια στον πατέρα του, που φυλακίστηκε άδικα και αυτοκτόνησε στη φυλακή (και όλα τα μαθαίνουμε από αλλεπάλληλα -αλλά όχι κουραστικά- flashbacks)
Όντας έξυπνος, έχοντας φίλους στον υπόκοσμο, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και διαθέτοντας την ικανότητα να μεταμφιέζεται (όσο μπορεί να μεταμφιεστεί ένας Σενεγαλέζος ύψους 1,90), ο Ασάν εκμεταλλεύεται την αδυναμία που δείχνουν οι Γάλλοι στους μετανάστες, ληστεύει το Λούβρο, ξεγελάει τα λαγωνικά της αστυνομίας και τους αφελείς και βγαίνει πάντοτε στον αφρό.
Παρά τις αδυναμίες του σεναρίου, η σειρά αρκετά καλά σκηνοθετημένη από τον Louis Leterrier (Ο Απίθανος Χαλκ το 2008, Danny the Dog το 2005) και The Transporter το 2002), συγκαταλέγεται στις διασκεδαστικές περιπέτειες δράσης. Έχει suspense, διαθέτει μπόλικο χιούμορ, πολύ καλή ερμηνεία από τον Omar Sy, αλλά και τους υπόλοιπους.
Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι, ο Αρσέν Λουπέν εμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία το 1907 και είναι «διαρρήκτης, γαλαντόμος, με πολύ χιούμορ και αρκετά δημοφιλής στο παριζιάνικο κοινό (…) ηγείται μιας συμμορίας και συνεχώς μασκαρεύεται, γελοιοποιώντας πάντα τη Γαλλική αστυνομία (…) και ποτέ δεν σκοτώνει». (από μια εισαγωγή των εκδόσεων ΑΓΡΑ, που κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του Μωρίς Λεμπλάν στη χώρα μας). - Κριτική μου στο Myfilm.
INFO
Είδος: Αστυνομική, Δράσης (Σειρά 5 επεισοδίων των 45΄- 50΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Δημιουργός: George Kay
Σκηνοθεσία: Louis Leterrier (τα 3 πρώτα επεισόδια)
Παίζουν: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Etan Simon, Clotilde Hesme, Vincent Londez, Antoine Gouy
Σύνοψη: Χρόνια μετά από μια αδικία με τραγική κατάληξη, ο Ασάν θέλει να πάρει το αίμα του πίσω κλέβοντας ένα διαμαντένιο περιδέραιο, αλλά η ληστεία παίρνει μια απροσδόκητη τροπή (Από το Netflix)