Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

15/1/21

Η Υπονόμευση της Δημοκρατίας 2015 – 2019 / Π. Παπασαραντόπουλου

Στο βιβλίο αυτό ο κ. Πέτρος Παπασαραντόπουλος, με αιχμηρή γραφή, μελετά τον λαϊκισμό της περιόδου 2015 - 2019 και επιχειρεί να ερμηνεύσει την καταστροφική πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία κορυφώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, με το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς ο πολιτικός όρος «kolotoumba», ενώ περιλαμβάνει και κείμενα που φτάνουν μέχρι σήμερα και αναλύουν τις συνέπειες αυτής της αριστεροδεξιάς λαίλαπας. Ένα βιβλίο των εκδόσεων Επίκεντρο, με κείμενα που γράφτηκαν από το 2015 μέχρι το 2019 (τη χρονιά που «δεν είχαμε εκλογές, άγιο είχαμε», όπως λέει η λαϊκή παροιμία), τα οποία διαβάζοντάς τα θυμήθηκα όλα εκείνα τα ευτράπελα, αλλά και τραγικά που συνέβαιναν στη χώρα μας στο όνομα της «πρώτης φοράς Αριστερά» που απολάμβανε μάλιστα και το «ηθικό πλεονέκτημα».
Πολύ εύστοχα, ο Δημήτρης Ψυχογιός γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο: «Ο γραπτός λόγος, τα 88 κείμενα του Πέτρου της περιόδου 2015-2019, που φιλοξενούνται σε αυτές εδώ τις σελίδες, "γραμμένα στο καμίνι μιας εποχής που δεν γνώριζες τι θα σου ξημερώσει την επόμενη ημέρα", έχουν επανέλθει στη χρηστή χρήση τους: της πειθούς, της πληροφόρησης, του αντίλογου, της έλλογης προσέγγισης του κόσμου. Όταν είχαν γραφτεί όμως ήσαν κείμενα πολεμικής, σαλπίσματα για να αντιμετωπιστούν τα πρωτάκουστα και επικίνδυνα που συνέβαιναν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ιδίως κατά το annus horribilis 2015, όταν οι κυβερνώντες υπέταξαν τα πάντα στον στόχο της εδραίωσής τους στην εξουσία, με αντίτιμο την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας. Είναι πλέον θεωρητικά και ιστορικά κείμενα γιατί, ευτυχώς, έχουν πετύχει τον στόχο τους: αποφύγαμε τον εκτροχιασμό. Τώρα, προέχουν τα άνθη που εμπεριέχουν: η ποιότητα της γραφής, η πειστικότητα της επιχειρηματολογίας, η ακρίβεια της τεκμηρίωσης - την εποχή που γράφτηκαν όμως υπηρετούσαν τον, πολεμικής υφής, στόχο της διάσωσης της χώρας (…)»
Εδώ, πρέπει να αναφέρω ότι ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Πέτρος Παπασαραντόπουλος (Χημικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου» και της συντακτικής επιτροπής του «Θούριου» στη μεταπολίτευση του 1974. Ήταν αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την ίδια περίοδο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αυγή, Εγνατία, Θεσσαλονίκη και στο περιοδικό Αντί. Είναι ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Παρατηρητής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης «Ράδιο Παρατηρητής» και του λογοτεχνικού περιοδικού Παρατηρητής. Υπεύθυνος εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Επίκεντρο. Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe, CDRSEE) και γενικός γραμματέας της «Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια». Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Balkan Horizons. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Λούτσιο Κολέτι «Για το νεαρό Μαρξ» (εκδόσεις Οδυσσέας 1977), έχει επιμεληθεί και προλογίσει τον συλλογικό τόμο «ΠΑΣΟΚ και εξουσία» (εκδόσεις Παρατηρητής 1980), το «Λεωνίδας Κύρκος εκ Βαθέων» (εκδόσεις Επίκεντρο 2009), το «Cas Mudde Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη» (εκδόσεις Επίκεντρο 2011) και πολλά άλλα. Έγραψε το «Πολιτικό Τραβέρσο στην Ύστερη Μεταπολίτευση» (εκδόσεις Επίκεντρο 2010), το «Μύθοι και Στερεότυπα της Ελληνικής Κρίσης» (εκδόσεις Επίκεντρο 2012) και το «Εξτρεμισμός και πολιτική βία στην Ελλάδα –Το Bing Bang της Χρυσής Αυγής» (εκδόσεις Επίκεντρο 2014).