5/1/21

Equinox

Σειρά μυστηρίου που μας έρχεται από τη Δανία, το Equinox (Ισημερία)  ξεκινά με την Άστριντ, η οποία εργάζεται σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό και κατά τη διάρκεια μιας νυκτερινής εκπομπής της, λαβαίνει ένα τηλεφώνημα άγνωστου ακροατή που της λέει ότι υπάρχει μια εναλλακτική πραγματικότητα πίσω από την υπάρχουσα και ότι ήταν παρών όταν εξαφανίστηκε η αδελφή της. Πράγματι, η μεγαλύτερη αδελφή της Ίντα, 21 χρόνια πριν (το 1999) είχε εξαφανιστεί μαζί με 20 άλλα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που πήγαιναν εκδρομή.
Το γεγονός ότι υπάρχει κάποιος επιζών από εκείνη την εκδρομή κατά την οποία εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος 21 παιδιά, πριν 21 χρόνια, ιντριγκάρει την Άστριντ που ξεκινά να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.
Μυστήριο, αγωνία και πλήθος flashback από την παιδική ηλικία της Άστριντ (την οποία υποδύεται η μικρή Viola Martinsen), ώστε να κατανοήσουμε τα ψυχικά τραύματα που τη συνοδεύουν ακόμα και σήμερα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σειράς, η οποία είναι ατμοσφαιρική. Μπορώ να χαρακτηρίσω υπέροχη τη Φωτογραφία και αρκετά υποβλητική τη Μουσική. Αλλά συνολικά είναι άνιση. Ο λόγος είναι ότι προσπαθεί να συνδυάσει το αστυνομικό μυστήριο με το μεταφυσικό και το ψυχολογικό της εννιάχρονης Άστριντ, όπως το βλέπουμε στα flashbacks.
Χωρίς να τη συγκρίνω, η σειρά έχει στοιχεία από τις ταινίες «Μεσοκαλόκαιρο» (2019) και «Η ένατη πύλη» (1999) αλλά είναι αυτόνομη, χωρίς να είναι τέλεια. Κάπου τη βαριέσαι. Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι λίγο αργός στα δύο πρώτα επεισόδια και κινείται πιο γρήγορα όσο πλησιάζει στα δύο τελευταία. Και είναι έξι όλα κι όλα. Θα μπορούσε να ήταν μια δίωρη ταινία, αλλά γυρίστηκε για το Netflix. Και να δείτε ότι ίσως το τραβήξουν και για δεύτερη σεζόν. Θα είναι κρίμα! Στα έξι επεισόδια, τα έχεις δει όλα και απολαμβάνεις δύο έξοχες ερμηνείες (Danica Curcic ως 30χρονη Άστριντ και Viola Martinsen). (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Σειρά Μυστηρίου, Θρίλερ, Δράμα (6 επεισόδια των 45΄)
Χώρες: Δανία, ΗΠΑ (2020)
Δημιουργός: Tea Lindeburg
Παίζουν: Danica Curcic, Viola Martinsen, Lars Brygmann, Karoline Hamm
Σύνοψη: Το 1999, 21 μαθητές και μαθήτριες εξαφανίζονται μυστηριωδώς χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Άστριντ ψυχικά τραυματισμένη από το γεγονός ότι μεταξύ των εξαφανισμένων ήταν και η Ίντα η μεγαλύτερη αδελφή της, ξεκινά έρευνα να ανακαλύψει τι ακριβώς είχε συμβεί. (Από το Netflix)