7/12/20

Χριστούγεννα ξανά και ξανά - Tudo bem no Natal que vem – Just another Chtistmas

Με σενάριο που κινείται κάπου μεταξύ της «Ημέρας της Μαρμότας» (1993) του Χάρολντ Ράιμις και της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Τσαρλς Ντίκενς, το βραζιλιάνικο αυτό φιλμ που γυρίστηκε για λογαριασμό του Netflix, είναι ό,τι πρέπει για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Διαθέτει το κατάλληλο mood: χριστουγεννιάτικο παραμύθι, όσο χρειάζεται διασκεδαστικό και διδακτικό. Ο Χόρχε, έχει γεννηθεί ανήμερα Χριστούγεννα και τα μισεί, επειδή την επέτειο των γενεθλίων του την επισκιάζει μια φανταχτερή οικογενειακή γιορτή που εντούτοις δεν αφορά αποκλειστικά τον ίδιο.
Το 2010, η γκρίνια του γύρω από αυτό το θέμα, θα αφυπνίσει τον παππού της οικογένειας (που πάσχει από εγκεφαλικό και παραμένει αμίλητος επί σειρά ετών), ο οποίος θα βρει τη μιλιά του για μισό λεπτό και θα του ευχηθεί, «να καταλάβει το νόημα της ημέρας». Η ημέρα θα κυλήσει με γκρίνια -όπως κάθε χρόνο- και ο Χόρχε θα πάει για ύπνο για να ξυπνήσει την επομένη και να διαπιστώσει (με φρίκη) ότι είναι παραμονή Χριστουγέννων του 2011. Έχουν περάσει 364 μέρες και έχουν συμβεί πολλά πράγματα, ακόμα και με την έγκρισή του, αλλά αυτός δεν θυμάται τίποτα. Επιπλέον πρέπει να ξαναγιορτάσει την παραμονή των Χριστουγέννων όπως «χθες» για τον ίδιο, αλλά με την πάροδο ενός έτους για τους υπόλοιπους, που παραξενεύονται με την ξαφνική αμνησία του.
Η ιστορία, με παραλλαγές ανάλογες με την ηλικία του Χόρχε, τις οικογενειακές του σχέσεις και την καριέρα του, θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια και πέραν του 2021 με τις αγωνίες του καθώς και την αγωνία του θεατή, ο οποίος εν τω μεταξύ απολαμβάνει τις μεταμορφώσεις του Χόρχε: τόσο της εξωτερικής του εμφάνισης, όσο και του χαρακτήρα του. Ο Leandro Hassum, που τον υποδύεται, ίσως φαίνεται υπερβολικός στο πρώτο μέρος της ταινίας, αλλά σταδιακά το κωμικό (ως μπουρλέσκο) του χαρακτήρα του, θα υποχωρήσει μπροστά στο δραματικό του ταλέντο.
Ο Roberto Santucci, συνδυάζει ισόρροπα το κωμικό με το δραματικό στοιχείο και το φιλμ είναι απροσδόκητα ευχάριστο και απόλυτα μέσα στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Κωμωδία, Φαντασίας, Οικογενειακή (100΄)
Χώρα: Βραζιλία (2020)
Σκηνοθεσία: Roberto Santucci
Παίζουν: Leandro Hassum, Arianne  Arianne Botelho, Louise Cardoso, José Rubens Chachá, Rodrigo Fagundes
Σύνοψη: Παγιδευμένος σε μια χρονική λούπα, όπου είναι πάντα Χριστούγεννα, ένας οικογενειάρχης που μισεί τις γιορτές παίρνει πολύτιμα μαθήματα για το τι είναι σημαντικό στη ζωή (Από το Netflix)