8/12/20

Μοσούλη - Mosul

Μεταξύ των ετών 2014 – 2017 η Μοσούλη, η μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ βρισκόταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους και η ταινία του Μάθιου Μάικλ Κάμαχαν ξεκινάει με πλάνα πάνω από την πόλη-ερείπιο, η οποία σιγά – σιγά μοιάζει να εγκαταλείπεται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, κάτω  από τη σθεναρή αντίσταση των όσων κατοίκων έχουν απομείνει.
Μια μάχη μαίνεται στους ερειπωμένους δρόμους μεταξύ μιας ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων με το όνομα «Νινεβή» και κάποιων ανδρών της τοπικής Αστυνομίας που κυνηγούν κλέφτες και πλιατσικολόγους. Όταν αρθεί η παρεξήγηση και κατακαθίσουν οι καπνοί, ένας νεαρός αστυνομικός, ο Κάβα (Adam Bessa) θα κερδίσει την εκτίμηση του αρχηγού (Suhail Dabbach) και θα ενταχθεί στην ομάδα Νινεβή, με αμφιβολίες όμως περί της νομιμότητάς της.
Η ομάδα κινείται στην ερειπωμένη πόλη, με τέσσερα οχήματα Χάμβι, τα οποία φέρουν σχέδια από νεκροκεφαλές και κόκκαλα χιαστί, σκοτώνοντας τόσο τους εχθρούς, όσο και τους προδότες (με βάση μια λίστα που έχει ο αρχηγός της) και επιβιώνει «απαλλοτριώνοντας» τα τρόφιμα, τον οπλισμό και τα πορτοφόλια αυτών που σκοτώνει. Ο αρχηγός της ομάδας παρόλο που εκτιμά τον Κάβα δεν του εμπιστεύεται την αποστολή της ομάδας, που εν κατακλείδι αποτελεί και το suspense της ταινίας, μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε. Τότε αποκαλύπτεται και ο λόγος για τον οποίο έχει συσταθεί αυτή η ομάδα, της οποίας τα μέλη, από τη μια σώζουν ανυπεράσπιστα παιδιά, ανήμπορους άντρες και γυναίκες και από την άλλη, σφάζουν εν ψυχρώ αυτούς που θεωρούν προδότες και βγάζουν σέλφι πάνω στα πτώματά τους.
Με το σενάριο να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά από βιώματα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου (ο οποίος έχει γράψει τα σενάρια των ταινιών Dark Waters, World War Z, και 21 Bridges), το φιλμ ουσιαστικά, αποτελεί φόρο τιμής σ’ αυτούς που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η σκηνοθεσία είναι σφιχτή και οι ερμηνείες αρκετά καλές με εξέχουσα αυτή του εκφραστικού Adam Bessa, που υποδύεται τον Κάβα, ένα ήρεμο και ήπιο χαρακτήρα που αντιμετωπίζει πολλά διλήμματα.
Το απροσδόκητο φινάλε, έρχεται σαν λύτρωση, όχι μόνον για τον αρχηγό και τα μέλη της ομάδας Νινεβή, αλλά και τον Κάβα, που θα πάρει τις απαντήσεις του. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Δράσης, Δράμα, Πολεμική (86΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Matthew Michael Carnahan
Παίζουν: Adam Bessa, Suhail Dabbach, Waleed Elgadi, Hayat Kamille, Thaer Al-Shayei
Σύνοψη: Αφού παραμείνει στη ζωή χάρη σε μια αυτομολημένη ιρακινή διμοιρία, ένας νεαρός αστυνομικός, την ακολουθεί στον αγώνα της κατά του ISIS στην αποδεκατισμένη Μοσούλη. (Από το Netflix)