10/12/20

Ratched

Βασισμένη σε χαρακτήρες του μυθιστορήματος «Στη φωλιά του κούκου», όπως έγινε γνωστό από την ταινία του Milos Forman με τον Jack Nicholson και τη Louise Fletcher, η σειρά αυτή του Netflix, διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός καθηλωτικού θρίλερ. Ατμόσφαιρα μυστηρίου, χαρακτήρες με βεβαρημένο παρελθόν και απρόβλεπτο μέλλον, σκληρή και ωμή βία, καθώς και ανατροπές από επεισόδιο σε επεισόδιο.
Η σειρά αφηγείται την ιστορία της νοσοκόμας Μίλντρεντ Ράτσεντ, πριν αυτή γίνει γνωστή –και διάσημη «κακή» από την ερμηνεία της Louise Fletcher - στη «Φωλιά του κούκου». Η σειρά λειτουργεί ως prequel για την Ράτσεντ και ως μια λεπτομερής αποκάλυψη του χαρακτήρα των ανθρώπων που δεν γεννιούνται αλλά γίνονται τέρατα.
Βρισκόμαστε στο 1947 και η Μίλντρεντ Ράτσεντ φτάνει στη Βόρεια Καλιφόρνια για να αναζητήσει εργασία σε ένα κορυφαίο ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου έχουν ξεκινήσει νέα -και ανησυχητικά- πειράματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εξωτερική εμφάνιση της Μίλντρεντ (την οποία ερμηνεύει εξαιρετικά η Sarah Paulson) παραπέμπει στην τέλεια εικόνα που πρέπει να διαθέτει κάθε αφοσιωμένη νοσοκόμα, αλλά εάν προσέξεις το βλέμμα της, φαίνεται ότι κάτι τη βασανίζει και περιμένει τη στιγμή που θα εξωτερικευτεί.
Στο νοσοκομείο θα καταφθάσει ο Έντμουντ Τόλεσον (Finn Wittrock) ένας μελλοθάνατος κρατούμενος (έχει δολοφονήσει επτά ιερείς), που θα χρησιμοποιηθεί ως υποκείμενο μελέτης και εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων θεραπείας από έναν φιλόδοξο γιατρό τον Δρ Ρίτσαρντ Χάνοβερ (Jon Jon Briones) που διοικεί και το νοσοκομείο αγόμενος και φερόμενος από τη φιλόδοξη και ερωτευμένη μαζί του προϊσταμένη Μπέτσι Μπάκετ (Judy Davis). Όλοι με παρελθόν που έχουν λόγους να το κρύβουν, αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο εμπιστεύονται τη γλυκιά μορφή της Ράτσεντ και της ανοίγονται. Άλλο που δεν θέλει εκείνη, η οποία έχει τα δικά της σχέδια. Στην πορεία ανακατεύεται και ο τοπικός υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνια, η εκλογή του οποίου εξαρτάται από το πώς θα αποδώσει δικαιοσύνη στην περίπτωση του Έντμουντ Τόλεσον, που τελικά αποτελεί το «κλειδί» της σειράς.
Γυρισμένη με σέπια χρώματα, με σεναριακές ανατροπές πάνω στη συνταγή των θρίλερ του Alfred Hitchcock και με συνεχή μουσική (του Mac Quayle) που θυμίζει τα έγχορδα μοτίβα του Bernard Herrmann και που όλα αυτά παραπέμπουν σε ταινίες της δεκαετίας του 60, η πρώτη σεζόν της σειράς είναι καθηλωτική και βλέπεται με ενδιαφέρον (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Δραματική σειρά, Μυστηρίου, Αστυνομική (8 επεισοδίων)
Χώρα: ΗΠΑ (2020 - )
Δημιουργοί: Ryan Murphy, Evan Romansky
Παίζουν: Sarah Paulson, Jon Jon Briones, Sophie Okonedo, Finn Wittrock, Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone
Σύνοψη: Το 1947, η Mildred Ratched αρχίζει να εργάζεται ως νοσοκόμα σε ένα κορυφαίο ψυχιατρικό νοσοκομείο. Αλλά κάτω από το κομψό εξωτερικό της κρύβεται ένα αυξανόμενο σκοτάδι. (Από το Netflix)