12/12/20

Το πλωτό έθνος - L' incredibile storia dell' Isola delle Rose – Rose Island

Το 1967 ο Ιταλός μηχανικός Τζιόρτζιο Ρόζα κατασκεύασε μια πλατφόρμα 400 τετραγωνικών μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα, 500 μέτρα έξω από τα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, συνολικά 11,5 χιλιόμετρα από την επαρχία Ρίμινι και ενώ η Ευρώπη συγκλονιζόταν από την γαλλική έκρηξη (Μάης του ’68), την ανακήρυξε ανεξάρτητο έθνος στις 24 Ιουνίου 1968, με επίσημη γλώσσα την Εσπεράντο και της έδωσε το όνομα «Insulo de la Rozoj», ανακηρύσσοντας τον εαυτό του πρόεδρο και τοποθετώντας φίλους και τυχοδιώκτες που έφτασαν εκεί, ως υπουργούς του μινι-κράτους του. Ένα κράτος με σημαία, επίσημο νόμισμα, διαβατήριο και γραμματόσημα.
Αυτή είναι η ιστορία της ταινίας του Sydney Sibilia, που τη γύρισε για λογαριασμό του Netflix, με πρωταγωνιστή τον Elio Germano στο ρόλο του εφευρετικού μηχανικού Ρόζα.
Η ταινία ξεκινάει ως κωμωδία και εξελίσσεται σε σάτιρα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, γρήγορα δε καταλήγει σε δράμα, όταν ο Ρόζα δέχεται αλύπητο πόλεμο από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία θεώρησε το «Νησί των Ρόδων», ένα τέχνασμα για πλουτισμό (μέσα από το μπαρ και το κατάστημα σουβενίρ που είχε δημιουργήσει) από τουρίστες και μάλιστα φοροδιαφεύγοντας. Έτσι του έστειλε για έλεγχο την Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργικού συμβουλίου της πλατφόρμας, το οποίο έστειλε ένα τηλεγράφημα διαμαρτυρίας και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για «παραβίαση της κυριαρχίας και για το πλήγμα που υπέστη ο τοπικός τουρισμός από τη στρατιωτική κατοχή».
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και με ιστορικό ενδιαφέρον. Είναι πέρα για πέρα αληθινή ιστορία και μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία στην Wikipedia. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Κομεντί, Δράμα (118΄)
Χώρα:  Ιταλία (2020)
Σκηνοθεσία: Sydney Sibilia
Παίζουν: Elio Germano, Matilda De Angelis, Tom Wlaschiha, François Cluzet
Σύνοψη: Ένας ιδεαλιστής μηχανικός χτίζει το δικό του νησί στις ιταλικές ακτές και το ανακηρύσσει έθνος, τραβώντας έτσι την προσοχή του κόσμου - και της κυβέρνησης. (Από το Netflix)