19/12/20

Χαλιφάτο - Kalifat

Σκληρή αστυνομική σειρά από τη Σουηδία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά πάνω στη σύγχρονη τρομοκρατία.  
Η Πέρβιν (Gizem Erdogan) είναι σύζυγος του Χασούμ (Amed Bozan) φανατικού μουσουλμάνου, γεμάτου ανασφάλειες και ταγμένου να γίνει μάρτυρας. Είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Σουηδία, αλλά με την έναρξη της σειράς τους βρίσκουμε στη Ράκα (της Συρίας), όπου επηρεασμένοι από την προπαγάνδα, έχουν έρθει στρατευμένοι στον «ιερό πόλεμο».
Όμως η Πέρβιν ζει ένα μαρτύριο. Ο άντρας της, λειτουργώντας υπό καθεστώς μόνιμης πίεσης από τους συντρόφους του, γίνεται βίαιος απέναντί της και φοβάται για τη ζωή της. Επικοινωνεί λοιπόν, με τη Φατίμα (Aliette Opheim) μια νεαρή φιλόδοξη πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σουηδίας και την ενημερώνει ότι ετοιμάζεται τρομοκρατικό χτύπημα, δίνοντας όσες πληροφορίες μπορεί να κλέψει από τον άντρα της, με αντάλλαγμα να βοηθήσει την ίδια και την κόρη της να γυρίσουν πίσω στη Σουηδία.
Παλιομοδίτικη κατασκοπία (με παρακολουθήσεις, φωτογραφίσεις εγγράφων, κρυφών συνδιαλέξεων, κλπ) και σύγχρονη σκληρή επικαιρότητα, με σκηνές ωμού ρεαλισμού (από τα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου) εναλλάσσονται στη σειρά δημιουργώντας suspense που κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στο τελευταίο επεισόδιο.
Εντυπωσιακές είναι οι ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών: της Gizem Erdogan και του Amed Bozan στους ρόλους της Πέρβιν και του Χασούμ αντίστοιχα..(Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Δραματική σειρά, Θρίλερ (8 επεισόδια των 45΄)  
Χώρα: Σουηδία (2020)
Δημιουργός: Wilhelm Behrman
Παίζουν: Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim
Σύνοψη: Η Πέρβιν βρίσκεται σε επικίνδυνο δίλημμα μετά τη μετακόμιση στη Ράκα με το σύζυγό της ο οποίος ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση. (Από το Netflix)