16/12/20

Ethos – Bir baskadir

Τούρκικη σειρά για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Τουρκία, τη θρησκοληψία, τα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Σύμφωνα με την υπόθεση, η καθαρίστρια μερικής απασχόλησης Μεριέμ (η Öykü Karayel εξαιρετική στο ρόλο της καταπιεσμένης που ξέρει να κρύβει τα συναισθήματά της), από ένα χωριό στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης, καθώς ταλαιπωρείται από λιποθυμίες καταφεύγει στην ψυχολόγο Πέρι (επίσης πολύ καλή η Defne Kayalar) πιεζόμενη από τον άντρα της (Fatih Artman) και τον χότζα του χωριού (Settar Tanriögen), που κι αυτός καταπιέζεται από τα δικά του μυστικά.
Την ίδια ώρα η ψυχολόγος Πέρι, με τελείως διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρα από την πελάτισσά της Μεριέμ, έχει τα δικά της προβλήματα και επισκέπτεται τη… δική της ψυχολόγο που και αυτή έχει τα δικά της οικογενειακά προβλήματα να την καταπιέζουν.
Στη σειρά αυτή όλοι οι χαρακτήρες φαίνονται διαφορετικοί από ότι πραγματικά είναι, αφού τα έθιμα, οι παραδόσεις και τα ταμπού που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία δεν τους επιτρέπουν να εκφράζονται όπως επιθυμούν. Παράλληλα, η διαφορετική κουλτούρα μεταξύ των ανθρώπων των αστικών κέντρων και εκείνων της επαρχίας, φέρνει συγκρούσεις που αποβαίνουν τραυματικές για όλους τους χαρακτήρες της σειράς.
Εν κατακλείδι έχουμε μια αρκετά καλή «σαπουνόπερα» κοινωνικής κριτικής και χαρακτήρων, που σεναριακά είναι σωστά δομημένοι και αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στη διεισδυτική σκηνοθεσία του Berkun Oya, με τη  φωτογραφία του Yagiz Yavru να αναδεικνύει με λυρισμό τόσο το αστικό όσο και το επαρχιακό περιβάλλον και με τη διακριτική μουσική του Cem Yilmazer, να αγγίζει τις ευαίσθητες καρδιές. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Είδος: Δραματική σειρά (8 επεισοδίων των 50΄- 60΄)
Χώρα: Τουρκία (2020)
Σκηνοθεσία: Berkun Oya
Παίζουν: Öykü Karayel, Fatih Artman, Funda Eryigit, Defne Kayalar, Settar Tanriögen
Σύνοψη: Μια ομάδα μοναδικών χαρακτήρων με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, συναντιούνται κάτω από εκπληκτικές περιστάσεις στη ζωντανή και πολύχρωμη πόλη της Κωνσταντινούπολης, - μερικοί τυχαία και κάποιοι επειδή το επιδίωξαν (Από το Netflix)
.