6/11/20

Bronx

Μια ταινία flashback, στην οποία ό,τι βλέπουμε έχει διαδραματιστεί τρεις εβδομάδες πριν από τα εναρκτήρια πλάνα, που είναι: σκοτάδι, πυροβολισμοί, γδούποι πτωμάτων προφανώς, άγνωστων σε μας προσώπων και τέλος η εμφάνιση ενός άνδρα με καραμπίνα που τη στηρίζει στο πηγούνι του και μπαμ. Σκοτάδι πάλι και ύστερα, οτιδήποτε ακατάλληλο για ηλικίες κάτω των 16 ετών. Εμπόριο ναρκωτικών, χρήση ουσιών, βία και διαφθορά της αστυνομίας σε υπέρμετρο βαθμό.
Βρισκόμαστε στη Μασσαλία όπου όλα ξεκινούν με μια σφαγή σε ένα παραλιακό μπαρ. Ο Βρόνσκι, αστυνομικός του τμήματος κατά των συμμοριών, που εργάζεται κυρίως με ανορθόδοξες μεθόδους, αναλαμβάνει την έρευνα προσπαθώντας να κρατηθεί αδιάφθορος και ταυτόχρονα να προστατέψει τα μέλη της ομάδας του. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, διότι στη συμμορία εμπλέκονται και άντρες του αστυνομικού τμήματος, μέχρι και η κόρη του διοικητή που τους κάνει παρέα.
Από εκεί και πέρα ό,τι και να γράψω μπορεί να θεωρηθεί spoiler διότι η πλοκή του σεναρίου (που υπογράφει ο σκηνοθέτης Olivier Marchal) και η διαπλοκή αστυνομικών και εγκληματιών είναι τέτοια που θα καταστρέψει την έκπληξη. Η ουσία είναι ότι και αυτή η Γαλλική αστυνομική ταινία -παραγγελίας Netflix- ακολουθεί τη Γαλλική συνταγή του ψυχογραφήματος και της αδρής περιγραφής των χαρακτήρων. Δεν έχουμε χάρτινους χαρακτήρες, αλλά ανθρώπους με αδυναμίες και ελαττώματα που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι κακοθελητές. Οι δε ερμηνείες καταφέρνουν να καλύψουν τις πραγματικές προθέσεις των ηρώων του φιλμ και να συμβάλλουν στις εκπλήξεις που κρύβει μέχρι το φινάλε.
Σ’ αυτή τη βάση, η ταινία δεν κρίνεται και άσχημη και η βία που περιλαμβάνει γίνεται αποδεκτή, ως αναπόφευκτη. Το ρητό λέει: για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά και σ’ αυτό το φιλμ του Olivier Marchal σπάζονται πολλά αυγά. Έτσι, η ομελέτα του τουλάχιστον δεν είναι τσιγκούνικη και τρώγεται εύκολα.
Μου άρεσε ο Lannick Gautry, ως Βρόνσκι και θεωρώ πολύ καλή την επιλογή του Jean Reno, ως αρχηγού του τοπικού τμήματος. Ξαφνιάστηκα, στο φινάλε όταν είδα τη χήρα ενός νονού της τοπικής μαφίας, να την υποδύεται η 83χρονη Κλαούντια Καρντινάλε! (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, Δράμα (116΄)
Χώρα: Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Olivier Marchal
Παίζουν: Lannick Gautry, Stanislas Merhar, Kaaris, David Belle, Patrick Catalifo, Jean Reno, Moussa Maascri και Claudia Cardinale (ως Catarina Bastiani)
Σύνοψη: Μπλεγμένος στα δίχτυα της διαφθοράς και του πολέμου μεταξύ των αστυνομικών και των συμμοριών της Μασσαλίας, ένας τίμιος αστυνομικός του τοπικού τμήματος, προσπαθώντας να προστατέψει την ομάδα του, παίρνει την υπόθεση στα χέρια του.