31/10/20

Προς τη λίμνη – To the lake

Σκοτεινή και βίαιη σειρά επιστημονικής φαντασίας από τη Ρωσία, που σημαίνει ότι με τη βοήθεια και του χιονισμένου τοπίου γίνεται ακόμα πιο υποβλητική. Η δε πλοκή της, που κινείται κάπου μεταξύ των ταινιών «Contagion», «Το ξέσπασμα» και της σειράς «Η βροχή», την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και επίκαιρη. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μετα-αποκαλυπτικές σειρές από τη Ρωσία και βασίζεται στο best seller μυθιστόρημα «Vongo zero», της Yana Vagner που έχει μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες.
Βρισκόμαστε στη Μόσχα, όπου έχει ξεσπάσει μια επιδημία που χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί αμέσως εσωτερική αιμορραγία και θάνατο. Η σειρά δεν έχει ζόμπι, αλλά τέρατα. Τα τέρατα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που όπως έχω ξαναγράψει «homo hominis lupus». Δηλαδή, ο άνθρωπος στον άνθρωπό συμπεριφέρεται σαν λύκος, όταν πρόκειται για θέμα επιβίωσης. Οι νόμοι, οι κανόνες και οι φυσιολογικές συμπεριφορές που υποτίθεται ότι αποτελούν τα θεμέλια του πολιτισμού ξεχάστε τα. Υπάρχει τρέλα παντού.
Μέσα σ’ αυτό το βίαιο περιβάλλον και κάτω από ένα soundtrack απόλυτα ταιριαστό με τις τρομακτικές καταστάσεις, ο Σεργκέι, που ζει έξω από την πόλη με τη γυναίκα που αγαπά και τον αυτιστικό γιό της, βιάζεται να πάει στη Μόσχα για να σώσει και την πρώην σύζυγό του με τον γιο τους, αν και τον μισούν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα ήταν ξανά κάτω από την ίδια στέγη, πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να ξεκινήσουν ένα μακρύ, επικίνδυνο ταξίδι βόρεια για να βρουν ένα απομονωμένο καταφύγιο κυνηγιού σε ένα έρημο νησί στο μέσο μιας λίμνης.  
Ο σκηνοθέτης Pavel Kostomarov, χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ του είδους με ισορροπία και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές και πείθουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και δίπλα μας. Η υπέροχη φωτογραφία του χιονισμένου και ομιχλώδους τοπίου και οι γωνίες λήψεις που χρησιμοποιούνται, συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα, ενώ η μουσική προσθέτει ύφος. Το σενάριο διαθέτει ανατροπές και σε κάθε επεισόδιο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, ενώ τα flashbacks από το παρελθόν των κεντρικών ηρώων λειτουργούν συμπληρωματικά στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων.
Γενικά πρόκειται για μια πολύ καλή σειρά. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Σειρά 8 επεισοδίων (45΄- 60΄)
Είδος: Μετα-αποκαλυπτική επιστημονική φαντασία, Θρίλερ (για ηλικίες 16+)
Χώρα: Ρωσία (2019)
Σκηνοθεσία: Pavel Kostomarov
Παίζουν: Kirill Karo, Viktoriya Isakova, Maryana Spivak, Aleksandr Robak, Eldar Kalimulin, Viktoriya Agalakova
Σύνοψη: Στη Ρωσία ξεσπάει μια θανατηφόρα επιδημία και η Μόσχα βρίσκεται σε καραντίνα. Ο Σεργκέι βιάζεται να φύγει από την πόλη προκειμένου να σώσει τη σύζυγό του με τον αυτιστικό γιο της, αλλά και τον γιο του μαζί με την πρώην σύζυγό του. Το ταξίδι τους θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι περιμένουν.
Προβάλλεται από Οκτώβριο 2020 στο Netflix