8/10/20

Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου – Peanut Butter Hawk

Ένα τρυφερό και συγκινητικό road movie με ένα απροσδόκητο δίδυμο. Ένα σύγχρονο παραμύθι για τη φιλία, τη δύναμη της θέλησης και τη σημασία της οικογένειας.
Ο Ζακ (Ζακ Γκότσαγκεν), ένας νέος με σύνδρομο Down έχει εγκαταλειφθεί από την οικογένειά του και μη έχοντας άλλους συγγενείς ζει σε έναν οίκο ευγηρίας κάτω από τη φροντίδα της Ελέανορ (Ντακότα Τζόνσον), που όμως έχει να φροντίζει και τους ηλικιωμένους του ιδρύματος. Εκεί περνάει την ώρα του βλέποντας και ξαναβλέποντας παλιές κασέτες από αγώνες Wrestling και ονειρεύεται να πάει σε μια σχολή πάλης στη Φλόριντα και να πραγματοποιήσει το όνειρό του ως wrestler. Στην ταινία, τον γνωρίζουμε όταν ετοιμάζει την τρίτη του απόπειρα απόδρασης, βοηθούμενος από έναν τρόφιμο του ιδρύματος (τον καρατερίστα Μπρους Ντερν). Θα καταφέρει να αποδράσει και θα πέσει στο δρόμο του Τάιλερ (Σία Λαμπέφ) που και αυτός είναι φυγάς για τους δικούς του λόγους. Παρόλο που το ζευγάρι δεν φαίνεται να ταιριάζει, οι συνθήκες θα τους φέρουν πιο κοντά στο περιπετειώδες ταξίδι τους από τη Νοτιοανατολική Βιρτζίνια στη Βόρεια Καρολίνα και τη Φλόριντα.
Με το σενάριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Ζακ του κεντρικού χαρακτήρα που υποδύεται ο Ζακ Γκόττσαγκεν, ο οποίος απολαμβάνει το ρόλο του παίζοντας με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, η ταινία αντιμετωπίζει με σεβασμό και λεπτό χιούμορ τις ικανότητες του Ζακ και βλέπεται ευχάριστα χάρη και στις ερμηνείες του Σία ΛαΜπέφ και της Ντακότα Τζόνσον που αν και ως χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες του Ζακ από διαφορετική σκοπιά, συμφωνούν τελικά ότι δεν διαφέρει από αυτούς και έχει τα ίδια δικαιώματα στο όνειρο, στην ελευθερία του έξω από το ίδρυμα και στην ειλικρινή αγάπη από ανθρώπους που ενδιαφέρονται.
Γενικά, πρόκειται για μια πολύ καλή περιπέτεια, με μία ιστορία που δίνει τροφή για σκέψη (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 8/10/2020
Είδος: Κομεντί, Δραματική (97’)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Τάιλερ Νίλσον, Μάικλ Σβαρτς
Παίζουν: Σία ΛαΜπεφ, Ντακότα Τζόνσον, Ζακ Κότσαγκεν, Τζον Χόουκς, Μπρους Ντερν
Σύνοψη: O Τάιλερ έχει παραιτηθεί από τη ζωή μετά τον χαμό του αδελφού του και έχει καταλήξει να κλέβει την ψαριά άλλων για να επιβιώσει. O Ζακ, ένας νεαρός με Σύνδρομο Down, ονειρεύεται μια καριέρα παλαιστή. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν δύο ψαράδες καταδιώκουν τον Τάιλερ, ενώ ο Ζακ δραπετεύει από το ίδρυμα στο οποίο φιλοξενείται για να βρει τη σχολή πάλης του ινδάλματος του. Συναντιούνται τυχαία και χωρίς χρήματα και χάρτη μοιράζονται έναν κόσμο που δεν είχαν φανταστεί. Μαζί με την Ελέανορ, μία εθελόντρια από το ίδρυμα που εμφανίζεται για να μαζέψει τον Ζακ, βάζουν πανιά για ένα ταξίδι ζωής με φόντο πρωτόγνωρα και εκπληκτικά τοπία.
Διανομή: Feelgood