Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

3/10/20

«Ούτε δεκάρα παραπάνω» του Jeffrey Archer

Το πρώτο μυθιστόρημα του Τζέφρι Άρτσερ (γράφτηκε το 1974 και επανεκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση Ανδρέα Μιαούλη) είναι μια έξυπνη, καλοστημένη, συναρπαστική ιστορία γεμάτη ανατροπές. Ένα κλασικό έργο από έναν κορυφαίο αφηγητή, που ακόμα και σήμερα διαβάζεται με ενδιαφέρον.Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης, με έναν απατεώνα ολκής τον Χάρβι Μέτκαφ, ο οποίος πουλώντας μετοχές μιας εταιρείας άντλησης πετρελαίου, που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, κατάφερε να γίνει πλούσιος μέσα σε μία νύχτα.
Αυτό που δεν φανταζόταν όμως, ήταν ότι απέναντί του θα βρίσκονταν τρεις εξαπατημένοι, τρία θύματά του, τα οποία ήθελαν πίσω τα χρήματά τους. «Ούτε δεκάρα παραπάνω, ούτε δεκάρα λιγότερη».
Οι εξαπατημένοι, ήσαν ένας καθηγητής στην Οξφόρδη, ένας διακεκριμένος γιατρός, ένας Γάλλος αντικέρ και ένας γοητευτικός Άγγλος λόρδος. Όλοι τους είχαν χάσει εξαιτίας του, απ’ τη μια μέρα στην άλλη, ολόκληρες τις περιουσίες τους. Τέσσερις άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, που δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους:  Το σχέδιό τους: Να βρουν τον Χάρβι Μέτκαφ, να γίνουν η σκιά του, να τον παγιδεύσουν και τελικά να τον καταστρέψουν.
Ο Τζέφρι Άρτσερ, μέσα από τις 360 σελίδες του βιβλίου του, ταξιδεύει γλαφυρά τον αναγνώστη του από τα πολυτελή καζίνα του Μόντε Κάρλο μέχρι τις ιπποδρομίες του Άσκοτ και από την πολύβουη Γουόλ Στριτ ως τις γκαλερί του Λονδίνου, όπου παίζεται το δικό τους μεγαλοφυές παιχνίδι. Ένα παιχνίδι εκδίκησης για το οποίο είχαν τον καλύτερο δάσκαλο, τον ίδιο τον απατεώνα. Διαβάζεται απνευστί.