4/10/20

3%

Μια δυστοπική σειρά που περιλαμβάνει στοιχεία από τις τριλογίες «Αγώνες Πείνας – Φωτιά - Επανάσταση Ι & ΙΙ» (Hunger Games), «Απόκλιση – Διαφορετικοί - Ανταρσία» (Divergent) και «Λαβύρινθος - Πύρινες Δοκιμασίες - Θεραπεία Θανάτου» (Maze Runner), με μια σημαντική διαφορά: ότι διαδραματίζεται στη Βραζιλία του μέλλοντος, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μία πλευρά, είναι οι άνθρωποι που ζουν στην φτώχεια και την πείνα και από την άλλη, οι άνθρωποι που ζουν μια πλούσια και άνετη ζωή.
Το κλου της σειράς είναι ότι κάθε τόσο, η πλούσια πλευρά (αποκαλείται «Υπεράκτια Χώρα», όπως λέμε Off-shore) προκηρύσσει διαγωνισμό (τον αποκαλούν «Η Διαδικασία») που αποτελείται από πολύ σκληρές δοκιμασίες, στον οποίο συμμετέχουν όσοι θέλουν κατόπιν αιτήσεως, αλλά από αυτούς πρέπει να εισαχθεί μόνον το 3% που σημαίνει σκληρός ανταγωνισμός. Ταυτόχρονα, αυτό το ποσοστό του 3% προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί μια επαναστατική ομάδα που αποκαλείται «Ο Σκοπός», για να προωθήσει τα μέλη της και να πλήξει τους πλούσιους της Υπεράκτιας Χώρας εκ των ένδον.
Η σειρά δεν έχει εντυπωσιακά εφέ και θεαματική δράση και λειτουργεί περισσότερο ως αλληγορία. Είναι μια πολύ low budget σειρά, με εξωτερικά πλάνα από τις πραγματικές φαβέλες και κάποια γυάλινα κτήρια στην αντίπερα όχθη, η οποία προσπαθεί να δώσει  σημασία περισσότερο στο κοινωνικό σχολιασμό (χωρίς να «φιλοσοφεί» υπερβολικά), παρά στον οπτικό εντυπωσιασμό. Δεν διαθέτει «χάρτινους» ήρωες και οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι αρκετά γήινοι και αξιολύπητοι που αναζητούν στον ήλιο μοίρα, μια καλύτερη τύχη, ενώ για τον καθένα ξεχωριστά υπάρχει πάντα ένα flashback που περιγράφει στον θεατή την καταγωγή του και τη διαμόρφωση του εσωτερικού του κόσμου. Από εκεί και πέρα όμως, η όποια δράση και εξέλιξη ακολουθεί τις συνταγές των Τριλογιών που προανέφερα (έχει λίγο απ’ όλα: φιλίες, αντιζηλίες, ανταγωνισμό, προδοσίες, άσκηση εξουσίας, εκμετάλλευση, σκληρά τεστ και ανατροπές).
Τα επεισόδια είναι 33 συνολικά και διαρκούν γύρω στα 45 λεπτά της ώρας και κανονικά θα πρέπει να ικανοποιούν τους φαν αυτού του είδους της Επιστημονικής Φαντασίας  αρκεί να είναι εξοικειωμένοι με τις ισπανόφωνες παραγωγές, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά βραζιλιάνικη παραγωγή και όλοι μιλούν πορτογαλικά.  (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Θρίλερ, Κοινωνική, Δράμα
Χώρα: Βραζιλία (2016 – 2020)
Επεισόδια: 33 των 45΄
Δημιουργός: Pedro Aguilera
Παίζουν: Bianca Comparato (Μισέλ), Vaneza Oliveira (Ζοάνα), Rodolfo Valente (Ραφαέλ), Zezé Motta (Ναΐρ), Mel Fronckowiak (Τζούλια), Michel Gomes (Φερνάντο ανάπηρος), Γιοάο Μιγκουέλ (Εζεκιέλ), Viviane Porto (Αλίν),
Σύνοψη: Στο εγγύς μέλλον ο κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο: από τη μια πλευρά βρίσκεται η  Ενδοχώρα, ένα φτωχό αστικό γκέτο. Από την άλλη, βρίσκεται η Υπεράκτια Χώρα, ένας παράδεισος για προνομιούχους. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα στους κατοίκους της Ενδοχώρας δίνεται η ευκαιρία να περάσουν στην ευημερούσα πλευρά ύστερα από σκληρές δοκιμασίες, που αποκαλούνται Η Διαδικασία. Από τη Διαδικασία, κάθε φορά πετυχαίνει μόνον ένα 3%  των εξεταζομένων.