29/10/20

Η ελπίδα του κόσμου – Gloria mundi

Ο σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν μετά τις ταινίες «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» (2011) και  «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα» (2017) επανέρχεται με ένα ακόμα οικογενειακό δράμα, το οποίο όμως προκαλείται –όπως το συνηθίζει- από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο και σχολιάζει πιο έντονα αυτή τη φορά με την σκοτεινή φωτογραφία και την βαριά ατμόσφαιρα του λιμανιού της Μασσαλίας. Οι χαρακτήρες του καλοί ή κακοί, κινούνται πάντοτε σε μια κοινωνία που κυριαρχεί το συμφέρον ατομικό ή συλλογικό και αυτό το βλέπουμε σε κάθε σχεδόν σκηνή αυτής της ταινίας. Από το ξυλοφόρτωμα του οδηγού της Uber από τους ελεύθερους επαγγελματίες ταξιτζήδες, μέχρι την εκμετάλλευση των εργαζομένων –ειδικά των γυναικών- από σκληρά αφεντικά καθώς και τις απεργίες που οργανώνονται από συνδικαλιστές πού δεν ενδιαφέρονται εάν κάποιοι εργαζόμενοι στερούνται βασικών αγαθών εξαιτίας της απεργίας.
Ουσιαστικά έχουμε ένα κοινωνικο-πολιτικό φιλμ (μου θύμισε το Βρετανό Κεν Λόουτς) με φόντο τις σχέσεις μιας οικογένειας, που αγωνίζεται για το μέλλον της, ένα νεογέννητο το οποίο παρακολουθούμε από τη στιγμή που βγαίνει απ’ την κοιλιά της μάνας του: τη Γκλόρια, που της δίνουν αυτό το όνομα επειδή τους άρεσε η ταινία «Γκλόρια» (2018) του Σεμπάστιαν Λέλο, που αναφερόταν σε μια ανεξάρτητη γυναίκα.
Παρά το γεγονός ότι από τα πρώτα πλάνα, με τη λεπτομερή απεικόνιση ενός τοκετού, φαίνεται να γεννιέται η «ελπίδα του κόσμου» και θα πρέπει να υπάρχει μια χαρμόσυνη ατμόσφαιρα, η ιστορία με την άφιξη και του παππού που έχει βγει από τη φυλακή γιατί είχε σκοτώσει κάποιον «ευρισκόμενος σε άμυνα», εξελίσσεται σε ένα σκοτεινό κοινωνικό παραμύθι, με την οικογένεια έτοιμη να διαλυθεί με την παραμικρή λάθος κίνηση ή ατυχία. Κι όμως, καταλύτης θα αποδειχθεί ο αποφυλακισμένος παππούς, ένας άνθρωπος που ό,τι παρατηρεί, το κάνει στίχους χάι-κού. Ποιητής και σκληρός ταυτόχρονα, που βρίσκει «απαλό» ακόμα και τον αέρα του λιμανιού της Μασσαλίας.
Ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, δεν δείχνει έναν κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι, ούτε θεωρεί φυσιολογικά αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτόν. Όπως λέει και ο ίδιος: «σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να συνεχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τους εαυτούς μας περισσότερο από ποτέ, ώστε να αντισταθούμε στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κάτι το φυσικό στις κοινωνίες που ζούμε».  (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 29/10/2020
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (106΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
Παίζουν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Αναΐς Ντεμουστιέ
Σύνοψη: Στη Μασσαλία, μια οικογένεια συγκεντρώνεται για τη γέννηση της μικρής Γκλόρια. Παρά τη χαρά τους, οι νεαροί γονείς έχουν πέσει σε δύσκολους καιρούς. Την ώρα που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, επανασυνδέονται με τον πρώην κατάδικο παππού της νεογέννητης κόρης τους.
Διανομή: Weird Wave