Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

24/10/20

Σκάρλετ, Τζούλια, Ρίτσαρντ. Και μετά τι;

«Ο Μητσοτάκης είπε ότι ο θέλει πλεόνασμα 2% όπως και εγώ θα ήθελα να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον», είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών μέσα στη Βουλή το Μάρτιο του 2017 για να βεβαιώσει το Σώμα ότι τέτοιο πλεόνασμα ήταν αδύνατο, τότε.Τώρα, ο κύριος Τσακαλώτος ξαναχτύπησε φέρνοντας παράδειγμα άλλη ταινία. Αυτή τη φορά πάνω στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ένα ακόμα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει όσο ήταν στην εξουσία (με τη στήριξη των ΑΝΕΛ, μη το ξεχνάμε αυτό), αλλά τώρα έχει όσο χρόνο θέλει για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσακαλώτος θυμήθηκε την ταινία «Pretty Woman» (1990) και συγκεκριμένα τον χαρακτήρα Έντουαρντ Λούις (που τον υποδυόταν ο Ρίτσαρντ Γκιρ), έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που αγόραζε μεγάλες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τις «τεμάχιζε» σε μικρότερες για να τις μοσχοπουλήσει. Μιλάμε για très capitalism. Αυτόν τον αχόρταγο καπιταλίστα τον «άλλαξε» μια πόρνη πολυτελείας, η Βίβιαν Γουόρντ (που την υποδυόταν η Τζούλια Ρόμπερτς 22 ετών τότε), την οποία είχε «προσλάβει», για να τον συνοδεύει σε διάφορα soirée και η οποία με τη συμπεριφορά της του δημιούργησε ενοχές και τον μετάπεισε, ώστε να ακυρώσει ένα μεγάλο deal και αντί να αγοράσει μια χρεοκοπημένη εταιρεία, τελικά να συνεργαστεί μαζί της. Να που υπάρχει και λίγη ανθρωπιά σε μερικούς καπιταλιστές!
Με αυτόν, λοιπόν, τον επιχειρηματία συνέκρινε τον σημερινό υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας το εξής και ολίγον παραπλανητικό: «Είναι ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman πριν να τον πείσει η Τζούλια Ρόμπερτς να μην καταστρέφει επιχειρήσεις». Ολίγον παραπλανητικό, διότι ο Ρίτσαρντ Γκιρ, δεν έκανε νομοσχέδια αλλά αγόραζε επιχειρήσεις, όπως ο κ. Παπαδημούλης διαμερίσματα. Και συνέχισε με τη σύγκριση ηθοποιού και υπουργού, απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα: «Εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ, από εσάς, όμως, η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ». Όπως δεν πέρασε και από εμένα, θα πρέπει να σκέφτηκε ευχαριστημένος που δεν ήταν ο μόνος χαμένος.
«Το έχουν», τελικά αυτό οι Συριζαίοι (νυν και πρώην) με τον κινηματογράφο. Θυμάμαι και τον κ. Βαρουφάκη, που έγραφε περισπούδαστα οικονομικά άρθρα στο LIFO με παραδείγματα από τις ταινίες με τους Σούπερμαν, Μπάτμαν, Τζόκερ, το σήριαλ «Σταρ Τρεκ» και το franchise ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων». Εδώ που τα λέμε, αυτό τους πάει καλύτερα. Θα είναι καλοί και για την παρέα. 
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)