Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

15/10/20

Νέες ταινίες από 15/10/2020

Όλες οι νέες ταινίες που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Για τη μικρή Σάμα - For Sama
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Πολεμική  (99’)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία (2019) 
Σκηνοθεσία: Ουάντ Αλ-Κατέμπ, Έντουαρντ Γουότς
Πρωταγωνιστούν: Ουάντ Αλ-Κατέμπ, Χάμζα Αλ-Κατέμπ, Σάμα Αλ-Κατέμπ
Σύνοψη: Η ταινία είναι μια «επιστολή αγάπης» από μια μητέρα προς την κόρη της. Αφηγείται τη ζωή της Ουάντ για πέντε χρόνια στο Χαλέπι, καθώς εκείνη ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα, την κόρη της, ενώ γύρω της ο κόσμος κυριολεκτικά καταρρέει.
Ένα συγκλονιστικό προσωπικό video-ημερολόγιο χρονικό της καταστροφής μέσα από τα μάτια μιας νεαρής γυναίκας, της Γουαντ Αλ-Κατέμπ, που θέλει να διαφυλάξει ντοκουμέντα ώστε η Σάμα, η νεογέννητη κόρη της, να καταλάβει στο μέλλον για ποιο λόγο οι γονείς της πήραν συγκεκριμένες αποφάσεις στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.
Το χρονικό μιας απόλυτης καταστροφής μέσα από την ακατανίκητη δύναμη της δίψας για ζωή ενός νέου ζευγαριού.
«...Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι, ενώ αυτή είναι η ιστορία μου και δείχνει τι συνέβη σε μένα και την οικογένειά μου, αυτή η εμπειρία μας δεν είναι κάτι σπάνιο. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έζησαν το ίδιο πράγμα και εξακολουθούν να το ζουν ως σήμερα...
Ο αγώνας μας για δικαιοσύνη είναι τόσο επίκαιρος σήμερα όσο ήταν όταν ξεκίνησε η επανάσταση. Ένιωσα ένα μεγάλο βάρος ευθύνης απέναντι στο Χαλέπι, τους ανθρώπους του και τους φίλους μας,  να αφηγηθώ σωστά τις ιστορίες τους ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ και κανένας να μην διαστρεβλώσει την αλήθεια του τι έχουμε περάσει...» (Waad al-Kateab, σκηνοθέτρια της ταινίας «Για τη μικρή Σάμα»)
Διανομή: Filmtrade

Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια - Dogs don't wear pants
Είδος: Δράμα, Αισθηματική (105΄)
Χώρα: Φινλανδία (2019)
Σκηνοθεσία: Τζ. Π. Βάλκεπα
Παίζουν: Κρίστα Κοσόνεν, Πέκα Στρανγκ
Σύνοψη: Ο Juha έχασε τη γυναίκα του σε ατύχημα πνιγμού. Χρόνια μετά εξακολουθεί να αισθάνεται μούδιασμα και ανίκανος να συνδεθεί με ανθρώπους. Η συνάντηση με τη Mona, μια dominatrix, αλλάζει τα πάντα. Αναπτύσσει μια απροσδόκητη αλλά ισχυρή σύνδεση μαζί της μετά το τραγικό γεγονός που τον άφησε συναισθηματικά παράλυτο. Ο επικίνδυνος εθισμός του στην ασφυξία αντιστρέφεται από τη Μόνα που τους οδηγεί και σε μια άγρια και τρελή πορεία προς τη συναισθηματική φώτιση.
Ένα ερωτικό, μαύρο κωμικό δράμα, που αφορά τόσο τη μετασχηματιστική δύναμη της θλίψης όσο και τη μαζοχιστική αυτοεκτίμησή του. Η χρήση του χρώματος είναι το κλειδί για το αφηγηματικό τόξο της ταινίας, ενώ τα μοτίβα νερού και υγρών επαναλαμβάνονται παντού. Στην αρχή της ταινίας, καθώς ο Juha και η γυναικά του Έλλη ψαρεύουν στη δεντρόφυτη λίμνη, φέρνοντας στο σπίτι ένα λούτσο για δείπνο. Μια ονειρική ακολουθία με την γυναικά του να βυθίζεται στο νερό με τα φύκια - δημιουργώντας έναν σουρεαλιστικό τόνο που στοιχειώνει τον Juha στο ταξίδι του - πριν παραλείψει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό.
Διανομή: Ama Films

Έκρηξη θυμού - Unhinged
Είδος: Θρίλερ, Περιπέτεια, Ψυχολογικό (91΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ντέρικ Μπόρτε
Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Κάρεν Πιστόριους, Τζίμι Σίμπσον, Γκάμπριελ Μπέιτμαν
Σύνοψη: Η Ρέιτσελ (Κάρεν Πιστόριους) έχει καθυστερήσει να πάει στη δουλειά. Είναι ήδη εκνευρισμένη πίσω από το τιμόνι της, όταν πέφτει πάνω σε έναν άγνωστο οδηγό (Ράσελ Κρόου) με ψυχολογικά προβλήματα. Πολύ σύντομα, η Ρέιτσελ και οι άνθρωποι που αγαπά γίνονται ο στόχος αυτού του άντρα, που αποφασίζει να αφήσει το σημάδι του σε έναν κόσμο που τον αγνοεί, μέσα από διάφορα τρομαχτικά μαθήματα. Έτσι ξεκινά ένα επικίνδυνο παιχνίδι γάτας και ποντικιού που αποδεικνύει ότι δεν ξέρεις ποτέ πόσο κοντά θα βρεθείς σε κάποιον που έχει χάσει κάθε έλεγχο.
Η πλοκή της ταινίας περιγράφει εκείνη την τυχαία συνάντηση με έναν άγνωστο που μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από γεγονότα με άκρως επικίνδυνες συνέπειες. Η ιστορία επικεντρώνεται στην κοινή σε όλους εμπειρία της οργής στον δρόμο, που μπορεί να διακατέχει ορισμένους οδηγούς, αλλά την πάει σε άλλο επίπεδο, αποκαλύπτοντας την έκρηξη θυμού ενός έκρυθμου ανθρώπου. «Κι όλα αυτά κουμπώνουν σε μία στιγμή, μία τυχαία συνάντηση που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε από εμάς ανά πάσα στιγμή» δηλώνει ο σεναριογράφος Καρλ Έλσγουορθ.
Διανομή: Tanweer

Ο βασιλιάς γάιδαρος – The donkey king
Είδος: Κινούμενο σχέδιο, Περιπέτεια, Κωμωδία, Οικογενειακή (98΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: Αζίζ Τζιντάνι
Ακούγονται οι: Θοδωρής Σμέρος, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μήλιος, Γιάννης Στεφόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Μαρία Ζερβού, Αργύρης Παυλίδης, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Γιάννης Πανταγιάς, Μιχάλης Κοιλάκος
Σύνοψη: Ο Μανγκού, ένας χαρούμενος και ανέμελος γαϊδαράκος, κάνει τα δικά του όνειρα μέχρι που -από τύχη- καταλήγει να θεωρείται ο πιο δημοφιλής διάδοχος του θρόνου, με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του βασιλιά λιονταριού. Δεν του περνάει από το μυαλό ότι πρόκειται για πλεκτάνη της δολοπλόκου αλεπούς που έχει τα δικά της κίνητρα και θέλει να θολώσει τα νερά της διαδοχής του λιονταριού.
Θα καταφέρει ο Μανγκού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να γίνει ο επόμενος αντάξιος βασιλιάς ή θα καταλήξει να είναι σκέτο πιόνι; Θα εκπληρώσει η πονηρή αλεπού τα δαιμόνια σχέδια της; Θα συνέλθει ποτέ το βασίλειο από το χάος;
Μία ταινία κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους, μία εύστοχη αλληγορία που παρακολουθεί ένα επικό ταξίδι στα θολά νερά της σύγχρονης ζωής και μοντέρνας πολιτικής με πρωταγωνιστή έναν αισιόδοξο και ονειροπόλο γάιδαρο. 
Μία διασκεδαστική ταινία γεμάτη επίκαιρα μηνύματα για τις αξίες της σημερινής κοινωνίας, ένα διαφωτιστικό και απολαυστικό παραμύθι με αξέχαστους ήρωες που σχολιάζει θέματα ισότητας, δημοκρατίας και των μέσων που επιστρατεύουμε για να κατακτήσουμε τους στόχους μας.
Διανομή: Tanweer

Γιάκαρι, η ταινία – Yakari, le film
Είδος: Κινούμενο σχέδιο, Περιπέτεια, Γουέστερν, Οικογενειακή (82΄)
Χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο (2020)
Σκηνοθεσία: Τόμπι Γκένκελ, Ξαβιέ Τζιακομέτι
Ακούγονται οι: Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Γιάννης Υφαντής, Ηδύλη Κυριακίδη, Γιώργος Σκουφής, Ντίνος Σούτης, Νεφέλη Κυριακίδη
Σύνοψη: Ενώ η φυλή των Σιού του ετοιμάζεται να ακολουθήσει τη μετανάστευση των βισώνων, ο Γιάκαρι, ένα νεαρό αγόρι της φυλής, ξεκινάει μόνο του να ακολουθήσει το μονοπάτι του Μικρού Κεραυνού, ενός άγριου αλόγου που φημολογείται ότι είναι αδάμαστο. Στο ταξίδι του, και καθώς για πρώτη φορά στη ζωή του θα βρεθεί εντελώς μόνος του, ο Γιάκαρι θα δεχθεί την επίσκεψη του Μεγάλου Αετού, του ζώου τοτέμ του. Ο Μεγάλος Αετός θα δώσει στον Γιάκαρι ένα υπέροχο φτερό καθώς και την απίστευτη ικανότητα να μιλάει με τα ζώα. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους και καθώς πια βρίσκονται βαθιά στο έδαφος των τρομερών και φοβερών κυνηγών, ο Γιάκαρι και ο Μικρός Κεραυνός θα ζήσουν μια μεγαλειώδη περιπέτεια μέχρι να βρουν το δρόμο της επιστροφής στο σπίτι.
Μια ιστορία ενηλικίωσης με μηνύματα για τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα και τη φύση και με φόντο την χώρα των Ινδιάνων πριν την εισβολή του «λευκού ανθρώπου», τότε που τα άλογα και οι βίσωνες έτρεχαν ελεύθερα στους κάμπους και τις κοιλάδες της αμερικανικής υπαίθρου.
Το animation αυτό (καθαρά ευρωπαϊκής προέλευσης με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της ΕΕ) αφηγείται την ιστορία του Γιάκαρι, ενός νεαρού αγοριού της φυλής των Σιού, που ξεκίνησε μόνο του να ακολουθήσει το Μικρό Κεραυνό, ένα άγριο άλογο που έχει τη φήμη ότι είναι αδάμαστο.
Διανομή: Neo Films