9/9/20

Πρόσωπο με πρόσωπο – Face to face

Μια ταινία του Μπέργκμαν για τη Ζωή, τον Έρωτα και τον Θάνατο, όπως και οι περισσότερες ταινίες του, άλλωστε. Αυτή τη φορά όμως το βασικό χαρακτήρα του φιλμ ερμηνεύει η ανεπανάληπτη Λιβ Ούλμαν. Εδώ υποδύεται την –περίπου 30άρα- ψυχίατρο Ίζακσον, μάλλον στις αρχές της καριέρας της, η οποία είναι εξαιρετικά δοτική. Ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τη δουλειά της και τους ασθενείς της.

Εντούτοις δεν παύει να έχει τους εσωτερικούς της δαίμονες που τη βασανίζουν συνεχώς και ο Μπέργκμαν -όπως κάνει στις περισσότερες ταινίες του- μας φορτώνει με τα εφιαλτικά της όνειρα και ένα κάρο συμβολισμούς. Προσωπικά αισθάνθηκα τις τρίχες μου να ορθώνονται όταν η ψυχίατρος βλέπει στο δωμάτιό της το βράδυ που προσπαθεί να κοιμηθεί μια μονόφθαλμη γυναίκα. Το μυαλό μου πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο Θάνατο, που την επισκέπτεται σαν προειδοποίηση. Και θα τον πλησιάσει.

Η Ίζακσον που έχει ανατραφεί από τον παππού και γη γιαγιά και είναι σχετικά συναισθηματική, ζει αυτή την εποχή μόνη της. Ο σύζυγος βρίσκεται σε κάποιο συνέδριο μακριά από την πατρίδα και η κόρη της, εμφανίζεται προς το φινάλε της ταινίας. Ένα φινάλε λυτρωτικό, μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας της ηρωίδας μας. Διότι θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, αλλά όμως θα καταφέρει και να το ξεπεράσει. Εν τω μεταξύ θα έχουν μεσολαβήσει (α) η συνάντηση με έναν τύπο που θα γνωρίσει σε πάρτι, με τον οποίο θα μας δείξει ότι μπορεί να φαίνεται κατασταλαγμένη, αλλά είναι και αναποφάσιστη και (β) ένας βιασμός που θα την επηρεάσουν στην απόφασή της για την απόπειρα αυτοκτονίας. 

Ο Μπέργκμαν έχει δημιουργήσει ένα ψυχολογικό δράμα για τους λάτρεις του είδους και για τους φαν της Λιβ Ούλμαν, αυτής της όμορφης και αισθησιακής ηθοποιού που άφησε εποχή. Αξίζει να δείτε την ταινία για το μοναδικό αυτό χαρακτήρα του σεναρίου, που μας δείχνει ότι αξίζει κάποιος να νοιάζεται, να σκέφτεται συνεχώς, να έχει ανησυχίες, να είναι χαρούμενος που ζει και ταυτόχρονα να είναι συμφιλιωμένος με το αναπόφευκτο. (Κριτική μου στο myfilm.gr) 

 INFO Προβάλλεται από 10/9/2020 

Είδος: Κοινωνική (129΄) 

Χώρα: Σουηδία (1975) 

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν 

Παίζουν: Λιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιόσεφσον 

Σύνοψη: Η διακεκριμένη ψυχίατρος Τζένι Ίζακσον είναι παντρεμένη με τον επίσης επιτυχημένο ψυχίατρο Έρικ. Ο φόρτος εργασίας και μια σειρά από γεγονότα ταράζουν την ψυχική ηρεμία της και την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό. Η Τζένι εμφανίζει σημάδια ψύχωσης, με ψευδαισθήσεις και οράματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές της ασχολίες, και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Η ταινία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας και ήταν υποψήφια για 2 Όσκαρ, γυναικείας ερμηνείας και σκηνοθεσίας. 

Διανομή: Weird Wave