18/8/20

Το μίσος - La haine

Εμβληματική ταινία του Ματιέ Κασοβίτς από τη δεκαετία του ’90, στην οποία για πρώτη φορά αναδείχθηκε το μεταναστευτικό στη Γαλλία, ταυτόχρονα με τη βία της εξουσίας και την αντι-βία των καταπιεσμένων και των ανθρώπων του περιθωρίου.

Τρεις είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Βινς (που τον υποδύεται συγκλονιστικά ο νεαρός –τότε- Βενσάν Κασέλ) Εβραίος στην καταγωγή και προερχόμενος από την εργατική τάξη. Ο Υμπέρ (τον υποδύεται ο Υμπέρ Κούντε), ένας μποξέρ που κατάγεται από την Αφρική, που είναι και πιο ώριμος στην παρέα και ο Σαΐντ (που τον υποδύεται ο Σαΐντ Ταγκμάουϊ) βορειοαφρικανός και ο πιο επιπόλαιος της συντροφιάς. Τρεις ετερόκλιτοι χαρακτήρες που αποδεικνύουν ότι στη Γαλλία μέσα από τις φιλικές σχέσεις των μεταναστών, έχει ήδη ξεκινήσει η ανάμιξη των φυλών και των οικονομικών τάξεων.
Αυτοί οι τρεις τύποι ζουν και κινούνται στην περιφέρεια του Παρισιού, τις υποβαθμισμένες συνοικίες, μιμούμενοι τα αμερικανικά πρότυπα, όπως τα βλέπουν στον κινηματογράφο. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή, όπου ο Βινς μπροστά στον καθρέφτη του, μιμείται τον Τράβις (του Ρόμπερτ Ντε Νίρο από τον «Ταξιτζή»), λέγοντας τη γνωστή ατάκα «Are you talking to me?» 
Στην ταινία ακούγεται, από τις πρώτες σκηνές, και το ανέκδοτο γι αυτόν που πέφτει από τον 20ό όροφο ενός κτηρίου και πέφτοντας μονολογεί «Ως εδώ, καλά πάμε». Ένα ανέκδοτο για το οποίο ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας δεν μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το βασικό νόημα και πού πρέπει να γελάσουμε αφού είναι ανέκδοτο.
Ο Ματιέ Κασοβίτς όμως με αυτό το φιλμ αφηγείται την (προφητική, όπως αποδεικνύεται) ιστορία μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε πτώση, η οποία όσο πέφτει λέει στον εαυτό της «ως εδώ καλά», αλλά σημασία δεν έχει η πτώση. Σημασία έχει η προσγείωση. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/8/2020
Είδος: Δράμα, Κοινωνική, Αστυνομκή (96΄)
Χώρα: Γαλλία (1995)
Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασοβίτς 
Παίζουν: Βανσέν Κασέλ, Ιμπέρ Κουντέ, Σαϊντ Ταγκμαουί, Μπενουά Μαζιμέλ
Σύνοψη: Τρεις νεαροί μετανάστες θα προσπαθήσουν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. Περιφερόμενοι άσκοπα στις φτωχογειτονιές του Παρισιού με ένα κλεμμένο περίστροφο στα χέρια τους θα ζήσουν ένα συνταρακτικό 24ωρο, προσπαθώντας να πείσουν όσους δεν τους σέβονται ότι θα πρέπει να τους φοβούνται…
Διανομή: Bibliotheque