19/8/20

Να ζει κανείς ή να μη ζει; - To be or not to be

Μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές σάτιρες στην ιστορία του κινηματογράφου, γυρισμένη μάλιστα κατά τη διάρκεια του πολέμου (το 1942) είναι αυτή η ταινία, η οποία καταφέρνει να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο χιούμορ και την τραγικότητα του πολέμου προκαλώντας το γέλιο και αναδεικνύοντας την τραγικότητα του πολέμου μέσα από εξωφρενικές (μπουρλέσκ) κωμικές καταστάσεις.

Σάτιρες κατά των Ναζί και του Χίτλερ, μπορεί να γυρίστηκαν πολλές, αλλά κατά τη διάρκεια των ταραγμένων εκείνων καιρών μόνον ο «Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν και αυτή εδώ μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένες, ξεκαρδιστικές και τραγικές ταυτόχρονα.
Η σκηνοθεσία είναι τέλεια χωρίς κενά και οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές. Πρόκειται για αξέχαστη κωμωδία, που αργότερα ο Μελ Μπρουκς την ξαναγύρισε, όχι όμως με τα ίδια ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.
Ο τίτλος (παρμένος φυσικά από τον Άμλετ του Σαίξπηρ) δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του φιλμ, αλλά αποδίδει επιγραμματικά τα αισθήματα των ανθρώπων της εποχής στην οποία αναφέρεται. To be or not to be, μαζί με τους Ναζί;
Πληροφοριακά αναφέρω ότι το American Film Institute (AFI), την έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.  
INFO
Προβάλλεται από 20/8/2020
Είδος: Κωμωδία, Πολεμική (99΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1942)
Σκηνοθεσία: Έρνστ Λιούμπιτς 
Παίζουν: Κάρολ Λόμπαρντ, Τζακ Μπένι, Ρόμπερτ Στακ 
Σύνοψη: Τον Αύγουστο του 1939, τις παραμονές της εισβολής των Γερμανών στην Πολωνία δυο ηθοποιοί η Μαρία Τούρα (Κάρολ Λόμπαρντ) και ο σύζυγός Tζόζεφ (Τζακ Μπένι) κάνουν πρόβες με τον θίασό τους στη Βαρσοβία για να ανεβάσουν μια αντιπολεμική σάτιρα με τίτλο «Γκεστάπο». Οι τοπικές αρχές όμως απαγορεύουν τελευταία στιγμή την παράσταση με τον φόβο μήπως προσβάλουν τον Χίτλερ. Ως εναλλακτική ο θίασος ανεβάζει τελικά τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. Κατά την διάρκεια της παράστασης κι ενώ ο Τζοζεφ ερμηνεύει τον γνωστό μονόλογο του Άμλετ, η Μαρία φλερτάρει με τον εμφανίσιμο υπολοχαγό Στανισλάβ (Ρόμπερτ Στακ). Όταν τελικά ξεσπάει ο πόλεμος οι τρεις πρωταγωνιστές εμπλέκονται σε ένα κατασκοπικό παιχνίδι με αποστολή να αποτρέψουν μια προδοσία.
Διανομή: Summer Classics