11/8/20

Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές - High noon

Ένα φιλμ που το έχω συμπεριλάβει στα 100 καλύτερα που έχω δει και το έχω χαρακτηρίσει ως «το καλύτερο γουέστερν με το λιγότερο πιστολίδι και ταυτόχρονα μια μελέτη κοινωνικής συμπεριφοράς». 
Μια περιπέτεια κορυφούμενης αγωνίας σε πραγματικό χρόνο, αφού ο σερίφης μαθαίνει στις 10.40 το πρωί το νέο της άφιξης του «κακού» και θα συναντηθεί με αυτόν στις 12 το μεσημέρι (High noon) σε 80΄ δηλαδή, όσο διαρκεί και η ταινία χωρίς τα credits.
Όλοι προσπαθούν να τον πείσουν να φύγει, χωρίς να δείχνουν διατεθειμένοι να τον βοηθήσουν και ενώ μπορεί να το κάνει, αυτός παραμένει. Έτσι, διώχνει τη γυναίκα του, όλοι τον εγκαταλείπουν, η μικρή πόλη ερημώνει τελείως και αυτός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το «κάθαρμα», που δεν έρχεται μόνος του, αλλά με τρεις άλλους, μεταξύ των οποίων και ο Λι Βαν Κλιφ (μετέπειτα διάσημος στα Ιταλικά γουέστερν). Ένας εναντίον τριών και με τα ρολόγια να δείχνουν συνεχώς τον πραγματικό χρόνο. Έξοχο.
Για την ιστορία: η ταινία κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Γκάρι Κούπερ), Μουσικής (Ντιμίτρι Τιόμικν), Τραγουδιού (Do not forsake me oh my darling, σε μουσική Τιόμκιν και στίχους Νεντ Γουόσινγκτον) και Μοντάζ (των Έλμο Γουίλιαμς και Χάρι Γκέρσταντ). - Κριτική μου για το myfilm.gr
INFO
Προβάλλεται από 13/8/2020
Είδος: Γουέστερν, Δράμα, Θρίλερ (85΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1952)
Σκηνοθεσία: Φρεντ Τσίνεμαν 
Παίζουν: Γκάρι Κούπερ, Γκρέις Κέλι, Τόμας Μίτσελ, Λόιντ Μπρίτζες, Κάθι Τζουράντο, Λι Βαν Κλιφ 
Σύνοψη: Ο Γουίλ Κέιν (Γκάρι Κούπερ), σερίφης μιας μικρής πόλης της αμερικανικής υπαίθρου, ετοιμάζεται να παντρευτεί την φιλειρηνική Έιμι Φάουλερ (Γκρέις Κέλι) και να εγκαταλείψει την παλιά του ζωή, ως άνθρωπος του νόμου, όταν πληροφορείται ότι ο Φρανκ Μίλερ (Ίαν ΜακΝτόναλντ), ένας κακοποιός τον οποίο είχε συλλάβει κι επρόκειτο να εκτελεστεί, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Μίλερ στέλνει μήνυμα στον Κέιν ότι πρόκειται να φτάσει στην πόλη με το μεσημεριανό τρένο προκειμένου να πάρει εκδίκηση από τον σερίφη. Όταν ο άνδρας ζητάει τη βοήθεια των συμπολιτών του, τους οποίους προστάτευε από τους κακοποιούς για τόσα χρόνια, εκείνοι αρνούνται να τον βοηθήσουν κι ο Κέιν που έχει υποσχεθεί στην μέλλουσα σύζυγό του ότι θα απέχει από τα όπλα, παίρνει το δρόμο που οδηγεί στο σταθμό για να αντιμετωπίσει μόνος του τον Μίλερ και τη συμμορία του.
Διανομή: Odeon