4/7/20

Πολυεθνικές και «μαγαζιά»

Λέγονται τόσα πολλά, που αναγκάστηκα να τα διασταυρώσω ψάχνοντας. Μπήκα λοιπόν στο site της Novartis (που η μητρική της έχει έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας) και αντέγραψα αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω:

«Βασιλεία, 25 Ιουνίου 2020 - Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ – Department of Justice) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC - Securities and Exchange Commission) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA - Foreign Corrupt Practices Act). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκατ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκατ. δολάρια στην SEC.
Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν (αναφέρεται όνομα), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.
Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.
Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει».
Δεν αποδείχθηκε δωροδοκία πολιτικών και το θεωρούμενο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» ήταν τελικά «παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας». Κοινώς «μίζες», σε επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα, όπως αναφέρεται παρακάτω στο site. 
Γι’ αυτά δε, τα ανάρμοστα οικονομικά οφέλη των επαγγελματιών υγείας κατέβαλε η Novartis 233,9 εκατ. δολ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 112,8 εκατ. δολ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και οι έρευνες έκλεισαν. Με τις υγείες μας.
Οι δικοί μας ανάλογοι θεσμοί (επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν διεκδίκησαν και δεν πήραν μια, διότι στράφηκαν αποκλειστικά στους πολιτικούς αντιπάλους τους με σκοπό να τους εξευτελίσουν. Όλοι ζήσαμε το δράμα μερικών εξ αυτών που έκλαιγαν στη Βουλή κάτω από τα ειρωνικά χαμόγελα του κ. Πολάκη, που ήθελε να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Απεδείχθη ότι, το «μαγαζί» είχε αδιάβαστο «αφεντικό» και «υπαλλήλους» και η «ατζέντα» δεν του βγήκε. Περαστικά και την υγειά μας να έχουμε.
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσια)