16/7/20

Νέες ταινίες από 16/7/2020

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους, καθώς και μιας του Χίτσκοκ σε επανάληψη αποκατεστημένη ψηφιακά (Το κυνήγι του κλέφτη)

Όταν ανθίζει η νιότη - Gli anni più belli
Είδος: Δράμα (129΄)
Χώρα: Ιταλία (2020)
Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλε Μουτσίνο 
Παίζουν: Μικαέλα Ραμαζότι, Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, Νικολέτα Ρομανόφ 
Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία της Ιταλίας, από τη δεκαετία του '80 έως σήμερα, μέσα από τη ζωή τεσσάρων φίλων, του Τζούλιο, της Τζέμα του Πάολο και του Ρικάρντο κατά τη διάρκεια 40 ετών αγάπης, φιλοδοξιών, επιτυχίας και αποτυχιών.
Διανομή: Tanweer

Ο διαφορετικός κύριος Κόπερφιλντ - The personal history of David Copperfield
Είδος: Δράμα, Κωμωδία (116΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Αρμάντο Ιανούτσι 
Παίζουν: Ντεβ Πατέλ, Πίτερ Καπάλντι, Χιου Λόρι, Τίλντα Σουίντον, Μπεν Γουίσοου 
Η πασίγνωστη ιστορία του David Copperfield από την χιουμοριστική της πλευρά ως μία απολαυστική κωμωδία. Η ταινία διηγείται την ιστορία του David ο οποίος  μένει ορφανός από πολύ νωρίς και παρά τις δυσκολίες κατορθώνει να γίνει συγγραφέας στην Βικτωριανή Αγγλία.  
Διανομή: Spentzos Film

Νέοι είστε και φαίνεσθε - Les vieux fourneaux 
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (89΄) 
Χώρα: (2018)
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Ντυτυρόν 
Παίζουν: Έντι Μίτσελ, Πιέρ Ρισάρ, Ρολάν Ζιρό, Άλις Πολ 
Βασισμένη στο κόμικ Les vieux fourneaux των Βιλφρίντ Λουπανό και Πολ Κοέ, η ταινία είναι μια διασκεδαστική ιστορία με απλούς καθημερινούς ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, όπως τη ζωή, τον έρωτα, την προδοσία, το πέρασμα του χρόνου και τον θάνατο.
Ο σκηνοθέτης Κριστόφ Ντυτυρόν έχει καταφέρει να δώσει ζωντάνια και βάθος στους χαρακτήρες του κόμικ, εκμεταλλευόμενος τις εκπληκτικές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών της ταινίας και προσφέροντας χωρίς μελοδραματισμό στο θεατή το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν σημαίνουν αυτόματα την απόσυρση από τη ζωή. 
Το κοινό αυτό θέμα για τους Πιερό, Μιμίλ και Αντουάν,  έγκειται στην ξεχωριστή σχέση που αναπτύσσει ο κάθε ένας από αυτούς με το παρελθόν του. Ο ένας δραπετεύει από αυτό, ο άλλος το αγνοεί, ενώ ο τρίτος επιθυμεί διακαώς να το επανορθώσει δια τη βίας. Ανάμεσά τους κινείται η Σοφί, εγγονή του Αντουάν, μια ελεύθερη και έγκυος κοπέλα που αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος της μέσα σε όλο αυτό τον χαμό.
Ο Πιερ Ρισάρ, ο Εντί Μιτσέλ και ο Ρολάν Ζιρό στους αντίστοιχους ρόλους των τριών ηλικιωμένων (τη λέξη «γερόντων» δεν την ανέχονται) έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και είναι απολαυστικοί, ενώ αρκετά καλή και εκφραστική είναι και η Αλίς Πολ, της οποίας ο ρόλος της Σοφί λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στους χαρακτήρες των ηλικιωμένων και ως καταλύτης στη μεταξύ τους χημεία.
Πολύ καλή κομεντί, που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους μεγαλύτερους θεατές που θα νιώσουν ότι τα γηρατειά κρύβουν κάποια θέλγητρα και ότι ακόμη και τότε ο άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί ότι τα καλύτερα είναι μπροστά του, ενώ οι νεαρότεροι θεατές θα ξεκαρδιστούν από τις συμπεριφορές των τριών ηρώων και τα σχόλιά τους πάνω στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Βαθμολογία: 4 στα 5
Διανομή: Filmcenter Trianon

Ο γαμπρούλης μας - Beaux parents
Είδος: Κωμωδία (84΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Χέκτορ Καπέλο Ρέγιες
Παίζουν: Ζοσιέν Μπαλασκό, Ντιντιέ Μπουρντόν, Μπέναμπαρ, Τσαρλί Μπρουνό, Γκουεντολίν Γκουρβενέ
Ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων με ακραίες καταστάσεις, με καλοκαιρινή διάθεση και ως αντίδοτο στην καθημερινότητα των κρουσμάτων από τον covid-19.
Από το μνηστευμένο ζευγάρι του Χαρόλντ και της Γκαράνς, ο Χαρόλντ (Μπέναμπαρ) ταξιδεύει για ένα σεμινάριο και μετά από μια ξέφρενη νύχτα με συναδέλφους, συνοδεύει την Κλοέ γυναίκα του καλύτερού του φίλου και προϊσταμένου του στο ξενοδοχείο τους, όπου εκείνη κάνει εμετό στο δωμάτιό του και εκείνος αναγκάζεται να κοιμηθεί στο δωμάτιό της.
Το επόμενο πρωί η μνηστή του Γκαράνς (Τσαρλί Μπρουνό) τηλεφωνεί στο δωμάτιό του και φυσικά ακούει την Κλοέ (Γκουεντολίν Γκουρβενέ), οπότε μένει με την εντύπωση ότι ο άντρας της έχει κοιμηθεί μαζί της. Η παρεξήγηση έχει ξεκινήσει. 
Οι γονείς της Κλοέ (η Ζοσιέν Μπαλασκό και ο Ντιντιέ Μπουρντόν εξαιρετικοί ως γονείς και πεθερικά) πιστεύουν τον μνηστήρα της κόρης τους και προσπαθούν να σώσουν τη σχέση των δύο παιδιών, αλλά οι προσπάθειές τους φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα και το χάσμα στις σχέσεις του μνηστευμένου ζευγαριού μεγαλώνει διαρκώς με το ενδιαφέρον για τον θεατή να επικεντρώνεται στους έξυπνους διαλόγους και στο ερώτημα: πώς θα λυθούν οι παρεξηγήσεις και με τι κόστος για όλους, αφού και οι γονείς έχουν τα δικά τους μυστικά.
Το γέλιο βγαίνει αβίαστα από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις και κυρίως από την εκφραστικότητα των γονιών (Μπαλασκό και Μπουρντόν), στους οποίους είναι αφιερωμένος και ο αρχικός τίτλος της ταινίας.
Βαθμολογία: 4 στα 5
Διανομή: Weird Wave

Το κυνήγι του κλέφτη - To catch a thief  (Επανάληψη)
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, Αισθηματική (106΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1955)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ  
Παίζουν: Κάρι Γκραντ, Γκρέις Κέλι, Τζέσι Ρόις Λάντις, Τζον Γουίλιαμς 
Αριστουργηματική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ που γυρίστηκε στη Νότια Γαλλία και στάθηκε αφορμή να γνωρίσει ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό την πανέμορφη πρωταγωνίστρια Γκρέις Κέλι και να την παντρευτεί. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας απόμαχος κλέφτης κοσμημάτων (Κάρι Γκραντ) πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του όταν κινεί -άδικα- υποψίες πως έχει επιστρέψει στο παλιό του επάγγελμα. 
Βαθμολογία: 5 στα 5 
Διανομή: Odeon
(Από την παρουσίαση στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)