15/7/20

Νέοι είστε και φαίνεσθε - Les vieux fourneaux

Βασισμένη στο κόμικ Les vieux fourneaux των Βιλφρίντ Λουπανό και Πολ Κοέ, η ταινία είναι μια διασκεδαστική ιστορία με απλούς καθημερινούς ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, όπως τη ζωή, τον έρωτα, την προδοσία, το πέρασμα του χρόνου και τον θάνατο.

Ο σκηνοθέτης Κριστόφ Ντυτυρόν έχει καταφέρει να δώσει ζωντάνια και βάθος στους χαρακτήρες του κόμικ, εκμεταλλευόμενος τις εκπληκτικές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών της ταινίας και προσφέροντας χωρίς μελοδραματισμό στο θεατή το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν σημαίνουν αυτόματα την απόσυρση από τη ζωή. 
Το κοινό αυτό θέμα για τους Πιερό, Μιμίλ και Αντουάν,  έγκειται στην ξεχωριστή σχέση που αναπτύσσει ο κάθε ένας από αυτούς με το παρελθόν του. Ο ένας δραπετεύει από αυτό, ο άλλος το αγνοεί, ενώ ο τρίτος επιθυμεί διακαώς να το επανορθώσει δια τη βίας. Ανάμεσά τους κινείται η Σοφί, εγγονή του Αντουάν, μια ελεύθερη και έγκυος κοπέλα που αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος της μέσα σε όλο αυτό τον χαμό.
Ο Πιερ Ρισάρ, ο Εντί Μιτσέλ και ο Ρολάν Ζιρό στους αντίστοιχους ρόλους των τριών ηλικιωμένων (τη λέξη «γερόντων» δεν την ανέχονται) έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και είναι απολαυστικοί, ενώ αρκετά καλή και εκφραστική είναι και η Αλίς Πολ, της οποίας ο ρόλος της Σοφί λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στους χαρακτήρες των ηλικιωμένων και ως καταλύτης στη μεταξύ τους χημεία.
Πολύ καλή κομεντί, που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους μεγαλύτερους θεατές που θα νιώσουν ότι τα γηρατειά κρύβουν κάποια θέλγητρα και ότι ακόμη και τότε ο άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί ότι τα καλύτερα είναι μπροστά του, ενώ οι νεαρότεροι θεατές θα ξεκαρδιστούν από τις συμπεριφορές των τριών ηρώων και τα σχόλιά τους πάνω στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/7/2020
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (89΄) 
Χώρα: Γαλλία (2018)
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Ντυτυρόν 
Παίζουν: Έντι Μιτσέλ, Πιέρ Ρισάρ, Ρολάν Ζιρό, Άλις Πολ 
Σύνοψη: Ο Πιερό, ο Μιμίλ και ο Αντουάν, τρεις παιδικοί φίλοι, πλέον στα εβδομήντα τους, έχουν κατανοήσει πως τα γηρατειά είναι o μόνος τρόπος να αποφύγεις τον θάνατο. Και είναι αποφασισμένοι να διαβούν αυτό το κατώφλι με στιλ. Η επανένωσή τους με αφορμή την κηδεία της συζύγου του Αντουάν δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ... Όταν βρίσκει κατά τύχη ένα γράμμα, που τον φέρνει σε κατάσταση υστερίας, ο Αντουάν παίρνει τους δρόμους, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση στους φίλους του. Ένα θεότρελο ταξίδι, με αφετηρία τη γενέτειρά του, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και τελικό προορισμό την Τοσκάνη, στην Ιταλία, έχει μόλις ξεκινήσει.Ο Πιερό, ο Μιμίλ και η Σοφί, η εγγονή του Αντουάν που βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, με την κοιλιά έως το στόμα, ρίχνονται στο κατόπι του, για να τον εμποδίσουν να διαπράξει ένα έγκλημα πάθους... με καθυστέρηση 50 ετών.
Διανομή: Filmcenter Trianon