Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

9/6/20

Οι τελευταίες ημέρες του αμερικανικού εγκλήματος – The last days of American crime

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη του 2025. Εξαθλίωση και εγκληματικότητα παντού. Λιντσαρίσματα και πλιάτσικο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Δυστοπία σε όλο της το μεγαλείο και εικόνες καταστροφής που σε προδιαθέτουν για αριστούργημα του είδους και μέσα σε όλα αυτά να διαφαίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που ελέγχει όλα τα μυαλά του κόσμου με κάποιο απροσδιόριστο τρόπο, πρόκειται να εκπέμψει ένα σήμα με το οποίο, οποιοσδήποτε αποπειραθεί να διαπράξει κάποιο έγκλημα παθαίνει ένα είδος εγκεφαλικού και τέζα. Για την εκπομπή αυτού του σήματος, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναμεταδίδουν ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, ώστε όλοι οι μελλοντικοί εγκληματίες να αποσυρθούν έγκαιρα, αλλά και οι φιλήσυχοι πολίτες να πανηγυρίσουν το τέλος της εγκληματικότητας.

Ο Γκράχαμ Μπρικ (Έντγκαρ Ραμίρεζ), είναι ένας επαγγελματίας εγκληματίας που δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει την καλή. Προκειμένου να εκδικηθεί το θάνατο του αδερφού του, αλλά και να κάνει κάτι μεγάλο (αυτή η υστεροφημία που καταστρέφει), ενώνει τις δυνάμεις του με τον Κέβιν Κας (Μάικλ Πιτ), γόνο μιας διάσημης οικογένειας γκάνγκστερ για να κάνουν τη ληστεία του αιώνα πριν σταματήσει η εγκληματικότητα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο (ληστεία του θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ) και ο χρόνος δεν είναι αρκετός για τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο, οπότε καλούν σε συνεργασία μια χάκερ που έχει σπουδάσει στο ΜΙΤ, αλλά ζει στο περιθώριο, την Σέλμπι Ντουπρί (που την υποδύεται η Άνα Μπρούστερ). Αυτή, σε περίπτωση καθυστέρησης του σχεδίου, θα μπλοκάρει για μισή περίπου ώρα την εκπομπή του σήματος που θα σταματήσει την εγκληματικότητα.
Η εξαιρετική αυτή ιδέα, βασισμένη στο κόμικ της Radical Publishing (και με δημιουργούς τους Ρικ Ρέμεντερ και Γκρεγκ Τοκίνι), στα χέρια του σκηνοθέτη Ολιβιέ Μεγκατόν και με τα πλάνα της αρχής, περιμένεις να σε καθηλώσει και αυτομάτως σε βάζει σε σκέψεις να τη συγκρίνεις με τις ταινίες του Κάρπεντερ «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» και «Απόδραση από το Λος Άντζελες», σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες της σειράς The Purge: «Κάθαρση», «Κάθαρση: Έτος εκλογών» και «Κάθαρση: Αναρχία». Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει όμως. Υπάρχει δράση, υπάρχουν εφέ, οι κασκαντέρ δουλεύουν πυρετωδώς, αλλά η σκηνοθεσία αποδεικνύεται αργή και το σενάριο φλύαρο.
Μόνον από περιέργεια μπορείς να στηθείς 2 ώρες και 29 λεπτά για να δεις το αποτέλεσμα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Περιπέτεια, Δράσης (149΄) 
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μεγκατόν
Παίζουν: Έντγκαρ Ραμίρεζ, Μάικλ Πιτ, Άνα Μπρούστερ, Πάτρικ Μπέργκιν 
Σύνοψη: Ένας ληστής τραπεζών συμμετέχει στον σχεδιασμό μιας τελευταίας, ιστορικής ληστείας προτού η κυβέρνηση εκπέμψει ένα σήμα που θα τερματίσει όλη την εγκληματική δραστηριότητα.
Προβάλλεται στο Netflix