18/6/20

Μόνοι στο Παρίσι - Deux moi

Δυο νέοι, ξένοι σε μια μεγαλούπολη. Σχετικά τακτοποιημένοι επαγγελματικά, αλλά ασταθείς συναισθηματικά, προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους λείπει. Φεύγουν από το σπίτι, πηγαίνουν στη δουλειά και επιστρέφουν ζώντας τη μοναξιά τους. Μου θύμισε την ταινία «Μεσοτοιχίες» (Medianeras, 2011) από την Αργεντινή. Ακριβώς η ίδια ιδέα για σενάριο, το ίδιο κόνσεπτ που θα λέγαμε ελληνικά. Μόνο που αυτή τη φορά η ιστορία διαδραματίζεται στο ρομαντικό Παρίσι με φόντο (από τα μπαλκόνια των δύο νέων) το ναό της Σακρ Κερ.

Ο Ρεμί (Φρανσουά Σιβίλ) και η Μελανί (Άνα Ζιραρντό) κατοικούν σε διπλανές πολυκατοικίες (μεσοτοιχία), έχουν την ίδια θέα της πόλης, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, πάσχουν από μοναξιά παρόλο που προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη συντροφιά, έχουν αϋπνίες και πηγαίνουν στο ίδιο φαρμακείο που θα τους διευκολύνει να λύσουν το πρόβλημα, ψωνίζουν από το ίδιο παντοπωλείο του Μανσούρ (που τον υποδύεται ο γνωστός Γαλλο-Αρμένης ηθοποιός Σιμόν Αμπκαριάν), ο οποίος προσπαθεί να τους εντάξει στη χορευτική ομάδα του γιού του και γενικά έχουν τόσο παράλληλες πορείες στην καθημερινότητά τους, που λες: «Πού θα πάει; Θα γνωριστούν κάποια στιγμή». Αυτό είναι και το suspense της ταινίας.
Εν τω μεταξύ, και οι δύο ψάχνουν «φίλους» μέσα από τα social media και έχουν καταφύγει στην ψυχανάλυση. Ο Ρεμί ύστερα από μια λιποθυμική κρίση στο μετρό λόγω άγχους, πηγαίνει σε έναν ηλικιωμένο ψυχαναλυτή του δημοσίου, ενώ η Μελανί ύστερα από υπόδειξη επισκέπτεται μια ιδιωτική ψυχαναλύτρια, η οποία μάλλον έχει περισσότερα προβλήματα από την πελάτισσά της και εδώ αξίζει να προσέξετε τις διαφορές μεταξύ των δύο ψυχαναλυτών. Βοηθούν μεν, αλλά προηγουμένως λύνουν τα δικά τους προβλήματα.
Ο Σεντρίκ Κλαπίς έχοντας στα χέρια του ένα σενάριο με αισιόδοξο μήνυμα, έχει δημιουργήσει δυο συμπαθητικούς χαρακτήρες, μοντέρνους νέους, που ενώ βλέπεις ότι ταιριάζουν σε όλα, αδυνατούν να έλθουν σε επαφή. Η Ζιραρντό και ο Σιβίλ είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους και με τις ερμηνείες τους κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ –τέλος- μέσα από αυτή την συναισθηματικά μελαγχολική ταινία, το Παρίσι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά ως πόλη του έρωτα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/6/20
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί (118΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Κλαπίς 
Παίζουν: Φρανσουά Σιβίλ, Άνα Ζιραρντό, Καμίλ Κοτέν, Σιμόν Αμπκαριάν 
Σύνοψη: Ο Ρεμί, είναι ένας νεαρός Παριζιάνος, ανειδίκευτος εργάτης που ζει μόνος στο διαμέρισμά του. Η Μελανί, μια νεαρή Παριζιάνα που εργάζεται στην επιστημονική έρευνα ζει επίσης μόνη στο δικό της διαμέρισμα. Δύο καταθλιπτικοί χαρακτήρες, δυο αδελφές ψυχές που ζουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, και ταυτόχρονα είναι αποξενωμένοι. Πότε θα γνωριστούν πραγματικά οι δυο τους;
Διανομή: Spentzos Film