21/6/20

Da 5 bloods

Ο καταγγελτικός Σπάικ Λι για άλλη μια φορά με τη διεισδυτική του ματιά και την αντισυμβατική του αφηγηματικότητα, μας χαρίζει μια περιπέτεια με την οποία δεν χάνει την ευκαιρία να καταγγείλει τις ΗΠΑ για ρατσισμό και καταπίεση των μαύρων μέχρι σήμερα.

Έχουν περάσει χρόνια από τον παράλογο πόλεμο στο Βιετνάμ αλλά μια παρέα τεσσάρων μαύρων φίλων δεν μπορούν να ξεχάσουν τον αρχηγό της ομάδας τους (Τσάντγουικ Μπόουζμαν) που έχασε τη ζωή του στο πεδίο της μάχης και μάλιστα από λάθος του Πολ (Ντελρόι Λίντο), ενός από αυτούς, ο οποίος το φέρνει βαρέως και δεν έχει συνέλθει ακόμα από τους εφιάλτες του.
Αποφασίζουν λοιπόν να πάνε εκεί που σκοτώθηκε ο σύντροφός τους και να βρουν το σώμα του για να το φέρουν πίσω στην πατρίδα. Δεν είναι όμως αυτό μόνο. Κοντά στο σώμα του, έχουν θάψει και ένα κιβώτιο με ράβδους χρυσού, από αυτόν που έστελναν τότε οι ΗΠΑ για να ενισχύουν τους αντάρτες που τους βοηθούσαν στον πόλεμο.
Στην αποστολή τους αυτή θα τους βοηθήσει και η νέα γενιά, ο γιός του Πολ (Τζόναθαν Μέιτζορς), ο γιός ενός Βιετκόνγκ και μια ντόπια που κάποτε ανήκε στις πόρνες που εκδίδονταν για να επιβιώσουν και κολλητή ενός από αυτούς. Η αποστολή τους σχεδιάζεται και ξεκινά από το μπαρ «Αποκάλυψη τώρα» και η ομάδα θα διασχίσει τη ζούγκλα υπό τους ήχους των «Βαλκυριών» (το soundtrack που ακουγόταν όταν τα αμερικανικά ελικόπτερα έκαιγαν ολόκληρα χωριά στην ταινία του Κόπολα) για να φτάσουν στο σημείο που είχαν χάσει τον αρχηγό τους.
Χορταστική περιπέτεια με μπόλικα flashback, στα οποία περιλαμβάνονται και trailer (σε format εποχής) από επίκαιρα του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και της εποχής των αγώνων των μαύρων για ισότητα παντού και όχι μόνον στην επιστράτευσή τους για τον πόλεμο. Το μήνυμα που περνάει ο Σπάικ Λι για τον ανήθικο πόλεμο του Βιετνάμ είναι εμφανές και οι αιχμές του κατά των Γάλλων (μέσα από το διάλογο με τον Ζαν Ρενό που θέλει να «βοηθήσει» τους τέσσερις για την έξοδο του χρυσού από τη χώρα), αλλά και του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από αιχμηρές. 
Οι ηθοποιοί Ντελρόι Λίντο (Πολ), Κλαρκ Πίτερς (Ότις), Νορμ Λιούις (Έντι), Ισάια Γουίτλοκ Τζ. (Μέλβιν) είναι εξαιρετικοί, όπως και η φωτογραφία του Νιούτον Τόμας Σίγκελ, καθώς και η μουσική του Τέρενς Μπλάνσαρντ, που εμπλουτίζεται από τραγούδια του Μάρβιν Γκέι, ενώ τα ονόματα των κεντρικών χαρακτήρων (Πολ, Ότις, Έντι, Μέλβιν και Ντέιβιντ) είναι τα μικρά ονόματα του συγκροτήματος The Temptation. 
Η ταινία του Σπάικ Λι είναι η πρώτη του, που γυρίστηκε για το Netflix και μάλλον θα υποβληθεί στο επόμενο φεστιβάλ των Καννών. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Πολεμική, Δράμα (154΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι
Παίζουν: Ντελρόι Λίντο, Κλαρκ Πίτερς, Νορμ Λιούις, Ισάια Γουίτλοκ Τζ., Τζόναθαν Μέιτζορς, Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Ζαν Ρενό, Μελανί Τιερί, Πολ Γουόλτερ Χάουζερ
Σύνοψη: Ψάχνοντας για τα λείψανα του σκοτωμένου ηγέτη τους και με την προσδοκία ενός θαμμένου θησαυρού, τέσσερις φίλοι θα αντιμετωπίσουν τα στοιχεία της φύσης στη ζούγκλα του σημερινού Βιετνάμ καθώς και τους εχθρούς-απομεινάρια ενός ανήθικου πολέμου.
Από το Netflix