23/6/20

Έγκλημα κάτω από τον ήλιο - Evil under the sun (E)

Επεξεργασμένη ψηφιακά αυτή η αστυνομική «whodunit» ταινία του 1982 βλέπεται σαν να είναι σημερινή. Κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της Μαγίορκας και πάνω στα γαλάζια νερά της περιοχής, οι ήρωες της Άγκαθα Κρίστι, με πρώτο και καλύτερο τον Ηρακλή Πουαρό, που τον υποδύεται ένας έξοχος Πίτερ Ουστίνοφ, κινούνται επιδέξια από τον Γκάι Χάμιλτον, ο οποίος δημιουργεί ατμόσφαιρα μυστηρίου και αγωνίας χωρίς να χρειάζεται σκοτεινά δωμάτια και πόρτες να τρίζουν.

Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ των επισκεπτών ενός πολυτελούς καταλύματος στην άκρη μιας ακτής «για πλούσιους», στην οποία η πρόσβαση είναι ευκολότερη με γιότ.
Η ιστορία είναι κλασική. Κάποιος από τους εκκεντρικούς επισκέπτες του μικρού και πολυτελούς ξενοδοχείου (η Μάγκι Σμιθ είναι η αριστοκράτισσα ιδιοκτήτρια και διαχειρίστριά του) θα πρέπει να βρεθεί νεκρός ή νεκρή. Στη συνέχεια και μέχρι να καταφθάσει η αστυνομία, ο Πουαρό θα πρέπει να ανακαλύψει τον ένοχο και τέλος, κάποια στιγμή θα τους συγκεντρώσει όλους στο σαλόνι, στο λόμπι σε απλά ελληνικά και αναπτύσσοντας τις ενδείξεις του θα υποδείξει τον ένοχο ή την ένοχη που θα του ζητήσει «αποδείξεις». Εκεί μπορεί να δείξει ότι υπάρχει κάποια δυσκολία, αλλά μπορεί και να μπλοφάρει…
Όλα προβλέψιμα. Όλα εκτός από το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι ύποπτοι έχουν άλλοθι: ο Αμερικανός παραγωγός και η σύζυγός του (Τζέιμς Μέισον και Σίλβια Μάιλς), το νεαρό ζευγάρι που είναι στα μαχαίρια επειδή εκείνος είναι γυναικάς και το δείχνει (Τζέιν Μπίρκιν και Νίκολας Κλέι), μια αντίζηλος της ξενοδόχου (Νταϊάνα Ριγκ), ένας πλούσιος δανδής (Κόλιν Μπλέικλι), μια νέα κοπέλα (Έμιλι Χον) και ένας δημοσιογράφος που γράφει gossip και γνωρίζει τα άπλυτα όλων (Ρούντι ΜακΝτόουαλ).
Δεν θα σας πω ποιος ή ποια θα είναι το θύμα, βέβαια. Πρέπει να αναφέρω όμως ότι πρόκειται για μια τέλεια καλοκαιρινή ταινία, σε βαθμό που ο θεατής κάνει καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τους χαρακτήρες του έργου που διαθέτει και το σωστό suspense. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/6/2020
Είδος: Αστυνομικό, Μυστηρίου (117΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1982)
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Παίζουν:  Πίτερ Ουστίνοφ, Νίκολας Κλέι, Τζέιμς Μέισον, Τζέιν Μπίρκιν, Μάγκι Σμιθ
Σύνοψη: Οι διακοπές έγιναν συνώνυμο του εγκλήματος… Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεη ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σ΄ ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν το θάνατό της, έχουν όμως και εξίσου ισχυρά άλλοθι. Για πρώτη φορά ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, φαίνεται ν΄ αδυνατεί να εξιχνιάσει το έγκλημα. Ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο της Άγκαθα Κρίστυ σε μια καταπληκτική κινηματογραφική μεταφορά με τον Πίτερ Ουστίνοφ, καλύτερο όσο ποτέ στο ρόλο του ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.
Διανομή: Neo Films