27/5/20

Control Z

Μια σειρά από το Μεξικό έξω από τα καθιερωμένα, η οποία περιστρέφεται γύρω από έναν χάκερ, που αρχίζει να αποκαλύπτει μυστικά από την ιδιωτική ζωή όλων των μαθητών ενός λυκείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας ένα χάος στην κυριολεξία. 

Σε αυτό το φόντο αναδεικνύονται δύο βασικοί χαρακτήρες. Αυτός της Σοφία (Άνα Βαλέρια Μπεσερίλ), μίας απόμακρης και παρατηρητικής μαθήτριας που δεν αφοσιώνεται με τις ώρες στο κινητό της, αλλά ακούει με ακουστικά την αγαπημένη της μουσική και η οποία θα προσπαθήσει να «λειτουργήσει» ως ντετέκτιβ για να αποκαλύψει την ταυτότητα του χάκερ. Και αυτός του Λουίς (Λουίς Κουριέλ) που υφίσταται τα πάνδεινα (bulling) από μια παρέα συμμαθητών του επικεφαλής των οποίων είναι ο Τζέρι (Πατρίτσιο Γκαγιάρντο) και αποτελεί τον καταλύτη για όλες τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των λοιπών χαρακτήρων της σειράς.
Ενδιάμεσα, παρελαύνουν πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες, όπως αυτοί των Χαβιέ (Μάικλ Ρόντα) και Ραούλ (Γιάνκελ Στέβαν) που διεκδικούν τον έρωτα της Σοφία αναδεικνύοντας όλα τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζονται με εξαιρετική διακριτικότητα και σεβασμό, χωρίς τις υπερβολές των αντίστοιχων αμερικανικών ταινιών και σειρών. Και δεν είναι μόνο το bulling, αλλά τα αισθήματα μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, το σεξ, η διαφορετικότητα, η αναζήτηση ταυτότητας, οι σχέσεις με την οικογένεια, με τους καθηγητές, καθώς και οι αμφιλεγόμενες συμπεριφορές των καθηγητών, όπως αυτή του καθηγητή Κιντανίγια (Ροντρίγκο Κασέρο).
Η διάρκεια των οκτώ επεισοδίων δεν ξεπερνάει τα 40 λεπτά το καθένα και έτσι δεν πλήττεις με την εξέλιξη. Η σκηνοθεσία είναι αρκετά σφιχτή και οι ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών αρκετά καλές. Ουσιαστικά έχουμε μια σειρά με «παιδαγωγικό» και αστυνομικό χαρακτήρα που βλέπεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον μέχρι το κρεσέντο του φινάλε, που συνοδεύεται από τους ήχους του στρατιωτικού εμβατήριου Pomp and Circumstance του Σερ Έντουαρντ Έλγκαρ. Δεν είμαι βέβαιος εάν θα επακολουθήσει και άλλη σεζόν. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Σειρά οκτώ επεισοδίων (40΄ περίπου έκαστο)
Είδος: Κοινωνική, Δράμα
Χώρα: Μεξικό (2020) 
Δημιουργοί: Κάρλος Κιντανίγια Σακάρ - Αντριάνα Πελούσι - Μιγκέλ Γκαρσία Μορένο
Παίζουν: Άνα Βαλέρια Μπεσερίλ (Η Κόρη της Απρίλ), Μάικλ Ρόντα, Γιάνκελ Στέβαν, Ροντρίγκο Κασέρο, Πατρίτσιο Γκαγιάρντο, Λουίς Κουριέλ
Σύνοψη: Όταν ένας χάκερ αρχίζει να αποκαλύπτει μυστικά μαθητών σε ολόκληρο το σχολείο, η απομονωμένη αλλά παρατηρητική Σοφία προσπαθεί να ξεσκεπάσει την ταυτότητα του.
Προβάλλεται στο Netflix