Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

23/5/20

«Μένουμε ασφαλείς» με το μέτρο

Αποφάσισε ο παππούς μετά από δύο μήνες εγκλεισμού να βγει μια βόλτα να καθίσει κάπου. Παππούς είναι στα χαρτιά βέβαια, διότι έχει γιό και εγγονό, αλλά έλα που είχε παντρευτεί νέος και τώρα ως 70άρης θέλει το περπάτημά του… Δεν μπορεί όμως να περπατάει και συνεχώς σαν δρομέας βάδην μεγάλων αποστάσεων. Μεγάλωσε δε, με τον Αντρέα (ένας ήταν ο Αντρέας) που ήταν φαν του και τον άκουγε να μιλάει για τα «περήφανα γηρατειά» και όσο να είναι δεν μπορεί μετά από τη βόλτα του να καθίσει σε παγκάκι. Χώρια που δεν ξέρει ποια ακριβώς ώρα της ημέρας απολυμάνθηκε το παγκάκι, ώστε να πάει να στρογγυλοκαθίσει και να ξεκουραστεί. Θέλει το καφενείο του, άντε την καφετέριά του. Δεν μπορεί να πάει στο Τέικ Αγουέι και να κάθεται στο σκαμπό ημιανάπαυση... Ξεκίνησε λοιπόν και έβαλε στην τσέπη τη μεζούρα του. «Μπαμπά, πού πάει ο παππούς με τη μεζούρα;» «Ξέρω γω; Ρώτα τον». 

* * *
Ο παππούς έχει πάθει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τις αποστάσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ναι μεν μειώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι εξ αιτίας του, αλλά ο ιός συνεχίζει να καραδοκεί κατά τη γενική ομολογία των επιστημόνων και όχι των πολιτικών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Έτσι, επειδή ήθελε να είναι ενημερωμένος διαπίστωσε ότι άλλα μέτρα ισχύουν στις παραλίες, άλλα στις καφετέριες, άλλα στις ταβέρνες, άλλα στους ναούς, άλλα στα σχολεία, άλλα στα αεροπλάνα και άλλα φαίνεται θα ισχύσουν στους κινηματογράφους και στα θέατρα αργότερα, για να μην αναφερθεί στα γήπεδα, που είναι και το τελευταίο μέρος που θα πήγαινε.
* * *
Είδε όμως στην καλωδιακή, ότι η Μπουντεσλίγκα, ξεκίνησε με άδεια γήπεδα και του πιάστηκε η ψυχή βλέποντας τους παίκτες μετά από κάθε γκολ να πανηγυρίζουν χτυπώντας τους αγκώνες τους. Είχε δίκιο ο εγγονός του: «Πολύ ξενέρωτο, παππού». Πού είναι εκείνες οι υγιείς εποχές, που δέκα παίκτες έπεφταν πάνω στον σκόρερ και τον κουκούλωναν μέχρις ασφυξίας; Αυτός ήταν πανηγυρισμός, όχι άλλοι να ακουμπάνε τους αγκώνες μαζί του και άλλοι να του στέλνουν φιλιά ή να τον χαιρετούν κουνώντας τα χέρια τους σαν να φεύγουν μετανάστες με το υπερωκεάνιο για Νέα Υόρκη, Νήσο Έλις και τα γνωστά. 
* * *
Γι αυτό πήρε και τη μεζούρα μαζί του για να μετράει αποστάσεις τηρώντας το «Μένουμε ασφαλείς». Όχι για να καταγγείλει τους παραβάτες των εκατοστών, αλλά για να δει με τα μάτια του, τί τρόπους θα ανακαλύψουν οι Έλληνες για «να μη χάσουν τα κεκτημένα τους» από τα νέα μέτρα (τα τετραγωνικά). 
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)