30/4/20

Τάιλερ Ρέικ: Η φυγάδευση – Extraction

Μια καταιγιστική περιπέτεια, εμπνευσμένη από το graphic novel «Ciudad» του Ande Parks και γυρισμένη με αυτή ακριβώς τη λογική, από τον Sam Hargrave ένα σκηνοθέτη που έχει προηγουμένως θητεύσει ως fight coordinator και stunt coordinator σε δουλειές όπως: «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη» (2019) που ήταν και συν-σκηνοθέτης, «Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας» (2018) and «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» (2016) και «Οι Εκδικητές» (2012)

Θα αναφέρω μόνο ότι ο Sam Hargrave στο πρώτο μέρος αυτής της ταινίας, με μια συνεχή καταδίωξη υποτίθεται μέσα στους δρόμους της Ντάκα πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, κατάφερε να μου θυμίσει τις εισαγωγές των τελευταίων ταινιών του Τζέιμς Μποντ με τον Ντάνιελ Γκρεγκ, μόνο που εδώ έχει μεγαλύτερη διάρκεια, από την οποία 11 λεπτά χρονομετρημένα, θυμίζουν την τεχνική του Σαμ Μέντεζ στο πρόσφατο κινηματογραφικό «1917». Νομίζεις ότι η κάμερα κυνηγάει συνεχώς από πίσω τον Chris Hemsworth, που πρωταγωνιστεί (και συμμετέχει στην παραγωγή).
Η ιστορία θέλει τον Chris Hemsworth να υποδύεται έναν υπερήρωα μισθοφόρο, τον Τάιλερ Ρέικ, που πρέπει να σώσει τον Όβι (Rudhraksh Jaiswal), γιο ενός φυλακισμένου στη Βομβάη βαρόνου ναρκωτικών, παίρνοντάς τον από τον αντίπαλο του πατέρα του, τον Αμίρ (Priyanshu Painyuli) και φυγαδεύοντάς τον σε ασφαλές μέρος. Τον σώζει εύκολα στην αρχή του φιλμ, αλλά καταδιώκεται από θεούς και δαίμονες, δεδομένου ότι οι διώκτες του δεν είναι μόνο η συμμορία του Αμίρ, αλλά και η επίσημη αστυνομία που είναι διεφθαρμένη μέχρι το μεδούλι και εξυπηρετεί σκοπούς αλλότριους. Κοινότοπη ιστορία. Σαν να βλέπεις επεισόδια από σειρά του Πάμπλο Εσκομπάρ, αλλά με φόντο την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Πιο εξωτική η φωτογραφία, είναι αλήθεια.
Ο Τάιλερ, που διαθέτει όλα τα κλισέ των χαρακτήρων δράσης, κρύβει μέσα του μεγάλη ευαισθησία αν και ο νεαρός Όβι αρχικά δεν του δείχνει και μεγάλη εμπιστοσύνη. Μια καλή αφορμή για να τον εμπιστευθεί, είναι το γεγονός ότι ο θανατηφόρος Τάιλερ δεν σκοτώνει κάτι ένοπλα παιδιά που τον κυνηγούν και τον πυροβολούν στη ψύχρα, αλλά τα εξουδετερώνει με χαστούκια και σπρωξίματα ανώδυνα, αλλά αφοπλιστικά. Το δίδυμο Τάιλερ – Όβι έχουν σωστή χημεία μεταξύ τους και κερδίζουν το θεατή.
Όπως προανέφερα το φιλμ έχει καταιγιστικό ρυθμό, φοβερές μάχες σώμα με σώμα, που είναι και η παλιά ειδικότητα του σκηνοθέτη, ο οποίος κάνει το ντεπούτο του μ’ αυτό το ιδιαίτερα σκληρό φιλμ. Οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι, οι γεμιστήρες και οι χειροβομβίδες που κουβαλάει μαζί του ο Τάιλερ είναι ατελείωτες και τα πτώματα, ακρωτηριασμένα ή ακέφαλα, είναι αμέτρητα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης (116΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Sam Hargrave
Παίζουν: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Priyanshu Painyuli, Golshifteh Farahani, 
Σύνοψη: Σε έναν υπόκοσμο εμπόρων όπλων, ναρκωτικών και σωματέμπορων, ένα νεαρό αγόρι γίνεται το πιόνι σε έναν πόλεμο μεταξύ διαβόητων αρχηγών ναρκωτικών. Η φυγάδευσή του μέσα από την πιο αδιαπέραστη πόλη του κόσμου, ανατίθεται στην απαράμιλλη ικανότητα ενός μισθοφόρου που ονομάζεται Τάιλερ Ρέικ, ενός συντετριμμένου από μια προσωπική τραγωδία ανθρώπου, που δεν έχει τίποτα να χάσει. Η αποστολή φαντάζει αδύνατη, αλλά ο Τάιλερ δεν μοιάζει να τον φοβίζει ο θάνατος.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix