28/4/20

Η σιωπή του βάλτου – El silencio del pantano

Ισπανικό θρίλερ (της μόδας) με πρωταγωνιστή τον Πέδρο Αλόνσο που μάλλον βρίσκεται στα καλύτερά του από την επιτυχία του ως Berlin στο La casa de papel. Εδώ, υποδύεται ένα συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων εμπνευσμένων από την εποχή του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Υψηλή κοινωνία στην οποία συμμετέχει ως επιτυχημένος συγγραφέας, διεφθαρμένοι πολιτικοί και μαφιόζοι. Μοναχικός, ψυχρός και ψυχοπαθής. Τελευταία του επιθυμία να γράψει ένα μυθιστόρημα βγαλμένο από μια πραγματικότητα που θα την έχει δημιουργήσει ο ίδιος. 

Επιλέγει τον Καρετέρο, καθηγητή Εφαρμοσμένης Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και πρώην πολιτικό ενός μεγάλου κόμματος, ο οποίος πρόσφατα είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς. Τον απαγάγει και τον μεταφέρει στο παλιό οικογενειακό σπίτι του στη μέση ενός βάλτου της Βαλένθια, εκεί που απομονωμένος γράφει τις ιστορίες του. Εκεί ακούει τον πολιτικό που παραμιλάει μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει, σημειώνει όλα αυτά που λέει κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, τα περιγράφει στη νουβέλα του και τελικά τον σκοτώνει και εξαφανίζει τα ίχνη του.
Η εξαφάνιση του Καρετέρο, όμως θα κινητοποιήσει τα κυκλώματα που τον γνώριζαν, νόμιμα και παράνομα, τα οποία κάνουν αγώνα να ανακαλύψουν τι απέγινε ο πολιτικός.
Αργή, επιφανειακή σκηνοθεσία, χωρίς εμβάθυνση στους χαρακτήρες, σκοτεινή ατμόσφαιρα, σκληρές σκηνές, σκοτεινιά και έρεβος αλλά χωρίς καμία αιτιολόγηση. Παρακολουθείται μόνο και μόνο επειδή παίζει καλά ο Πέδρο Αλόνσο. Είναι φυσιογνωμία ο τύπος. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Θρίλερ (92΄)
Χώρα: Ισπανία (2019)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Βίτζιλ
Παίζουν: Πέδρο Αλόνσο, Καρμίνα Μπάριος, Άλεξ Μόνερ, Μάιτε Σανδοφάλ, Λούις Ζαχέρα
Σύνοψη: Ένας επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων καταργεί τα όρια φαντασίας - πραγματικότητας, ερευνώντας τη διαφθορά για το νέο βιβλίο του.
Προβάλλεται στο Netflix