27/4/20

4 ημέρες - Collateral

Η ερμηνεία της Κάρι Μάλιγκαν (ως ντετέκτιβ Κιπ Γκλάσπι και πρώην αθλήτρια του άλματος επί κοντώ) δεσπόζει κυριολεκτικά σ’ αυτή τη μινι σειρά των τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων, συμπαραγωγής BBC και Netflix, που αποτελεί must see. Όχι επειδή είναι άλλη μια σειρά αστυνομικού ενδιαφέροντος whodunit, όσο γιατί φέρει τη σεναριακή σφραγίδα του διάσημου θεατρικού συγγραφέα David Hare, που ήταν υποψήφιος για δύο Όσκαρ (The Hours, The Reader) και ταυτόχρονα το ρόλο της βασικής ηρωίδας κρατά η Κάρι Μάλιγκαν με το πονεμένο βλέμμα της.

Η ντετέκτιβ Κιπ Γκλάσπι αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια τυχαία δολοφονία ενός Σύρου ντελιβερά. «Τυχαία» βέβαια είναι τρόπος του λέγειν, αφού άλλος είχε σειρά να πάει μια πίτσα σε συγκεκριμένη παραλήπτρια και η υπεύθυνη της πιτσαρίας άλλαξε με το «έτσι θέλω» τη σειρά και έστειλε τον συγκεκριμένο Σύρο, ο οποίος αφού την παρέδωσε σε κάποια γυναίκα (που δεν την ενδιέφερε η πίτσα, αλλά το χόρτο που ήταν κρυμμένο σ’ αυτήν) φεύγοντας από το σπίτι της εκτελέστηκε μπροστά στην είσοδο.
Η εκτέλεσή του είναι υποδειγματική, σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς κανόνες των επαγγελματιών δολοφόνων, αλλά από την έρευνα που ξεκινά η Κιπ Γκλάσπι, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ξεχύνονται ένα κάρο «παράπλευρα» (ο αρχικός τίτλος της σειράς) θέματα και αν ξεχάσω κάτι συγχωρέστε με: Ναρκωτικά, μεταναστευτικό, προσφυγικό, πολιτική και σκοπιμότητες πάνω στα δυο προηγούμενα, στρατός και εθνικιστές, λαθρέμποροι και διακινητές που διευκολύνουν μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν από Σμύρνη προς τη Σάμο και από εκεί στη Μ. Βρετανία (όπως το ακούτε στη σειρά), ταξιδιωτικά γραφεία μαϊμούδες και φυσικά άνθρωποι υπεράνω υποψίας που έχουν λερωμένες τις φωλιές τους, αλλά και άνθρωποι πιόνια με ψυχικά τραύματα από τη συμμετοχή τους σε άδικους πολέμους. 
Αυτά όλα, πού να τα φανταστεί η καημένη η Κιπ, η οποία απλά κάνει τη δουλειά της. Υπέροχη η Κάρι Μάλιγκαν φέρει στους ώμους της το βάρος όλων των προβλημάτων που θέλει να θίξει ο συγγραφέας και τα βγάζει πέρα μια χαρά. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ξέρει υπομονετικά να ξεκλειδώνει τις καρδιές των ανθρώπων που έρχεται σε επαφή, ξέρει να διαπραγματεύεται και να χειρίζεται τους ανακρινόμενους, αλλά ταυτόχρονα πληγώνεται διότι δεν παύει να είναι άνθρωπος. 
Ο συγγραφέας της σειράς δεν ήταν τυχαία υποψήφιος δυο φορές για Όσκαρ Σεναρίου. Έχει γράψει ένα σενάριο πολλαπλών ανατροπών, το οποίο ο Κλάρκσον σκηνοθετεί με συνέπεια και κλιμακούμενη ένταση μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Κοινωνική σειρά 4 ωριαίων επεισοδίων
Χώρα: Ην. Βασίλειο (2018)
Σκηνοθεσία: Σ. Τζ. Κλάρκσον
Παίζουν: Κάρι Μάλιγκαν (Κιπ Γκλάσπι), Τζον Σιμ (Ντέιβιντ Μαρς), Νίκολα Γουόκερ (Τζέιν Όλιβερ), Μπίλι Πάιπερ (Κάρεν Μαρς). Τζίνι Σπαρκ (Σαντρίν Σο)
Σύνοψη: Ερευνώντας τη δολοφονία ενός πιτσαδόρου, μια αστυνομικός στο Λονδίνο ξεσκεπάζει μια συνωμοσία στην οποία αναμειγνύονται έμποροι ναρκωτικών, λαθρέμποροι και κατάσκοποι.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix