30/4/20

Ελληνικό γουέστερν; Βεβαίως

Τη δεκαετία του 60, στον κινηματογράφο είχαν γίνει trendy τα γουέστερν-σπαγγέτι. Ταινίες copy-paste ως επί το πλείστον, των αμερικανικών γουέστερν, τις οποίες γύριζαν οι Ιταλοί με πρώτο διδάξαντα το σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε (Για μια Χούφτα Δολάρια κ.ά.), στην Ισπανία ή στο Μαρόκο σε τοποθεσίες που θύμιζαν Αριζόνα, Νεβάδα και Μεξικό, με πολυεθνικό cast και με soundtrack εμπνευσμένο από τον Ένιο Μορικόνε, που είχε επενδύσει τα πρώτα γουέστερν-σπαγγέτι του Λεόνε.

Εκείνη την «χρυσή» για τη Σινετσιτά εποχή, στην Ελλάδα η Φίνος Φιλμ μαζί με τη Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης κατάφεραν να κάνουν το δικό τους ελληνικότατο γουέστερν, «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» που όχι μόνον έσπασε τα ταμεία (588.101 εισιτήρια), αλλά υπήρξε και υποψήφιο για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1965, το οποίο κέρδισε τότε το «Μαγαζάκι της κεντρικής οδού». 
Βέβαια στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ καουμπόιδες και ινδιάνους, είχαμε όμως στην αρχή του 20ού αιώνα, συμμορίες ληστών στα βουνά, τσιφλικάδες στους κάμπους που εκμεταλλεύονταν την ανθρώπινη εργασία και «κακούς» που «για ένα κομμάτι γης» σκότωναν το συνάνθρωπό τους. Λίγη φαντασία χρειαζόταν, για να δημιουργήσεις ένα γουέστερν. Ο Νίκος Φώσκολος διέθετε άφθονη και η ελληνική ιστορία παρείχε ιστορικό γεγονός (την εξέγερση του Μαρίνου Αντύπα) για να το συνδυάσει με τη μυθοπλασία του, εμπλουτισμένη με μπόλικα ηθικοπλαστικά μηνύματα.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο θεσσαλικό κάμπο στο 1907, λίγο πριν τον μεγάλο ξεσηκωμό των ακτημόνων της θεσσαλικής γης εναντίον των τσιφλικάδων, που ήσαν απομεινάρια των Τούρκων και έκαναν κουμάντο σε μια τεράστια έκταση: όλο τον θεσσαλικό κάμπο και τα γύρω βουνά. Εκεί ο ιστορικός αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας (Νότης Περγιάλης), ξεσηκώνει τους φτωχούς αγρότες προκειμένου να κάνουν δική τους τη γη στην οποία δουλεύουν για χάρη των τσιφλικάδων. Ο τσιφλικάς (Μάνος Κατράκης) ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τους αγρότες, αλλά ο γιος του Οδυσσέας (Νίκος Κούρκουλος) όχι μόνο αρνείται, αλλά υποστηρίζει τους αγρότες αγωνιζόμενος μαζί τους. Συγκρούεται όμως με τον αδερφό του (Γιάννης Βόγλης) ο οποίος έχει απαγάγει την αγαπημένη του (Μαίρη Χρονοπούλου). 
Η ταινία έχει απ’ όλα: Σφιχτή σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, πάνω σε ένα συμπαγές ευρηματικό σενάριο του Νίκου Φώσκολου, εκπληκτικές ερμηνείες από ένα υψηλής ποιότητας cast, φανταστική μουσική του Μίμη Πλέσσα και εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Νίκου Δημόπουλου που έχει πολλά στοιχεία από τα ιταλικά σπαγγέτι-γουέστερν.
Υπάρχουν οι «καλοί» φτωχοί και κατατρεγμένοι, οι «κακοί» πλούσιοι και οι διεφθαρμένοι χωροφύλακες, συμφέροντα που διακυβεύονται, φιλίες, έρωτες, απιστίες, μίση, προδοσίες, γυμνό . Εννοείται, ότι όλοι οι άντρες «καβάλα παν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε», διαθέτουν όπλα, αλλά πολεμούν και σώμα με σώμα. Μιλάμε, γουέστερν με τα όλα του.
INFO
Προβάλλεται 1/5/2020 στο κανάλι ΟΡΕΝ στις 21:00
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, Κοινωνική (129)
Χώρα: Ελλάδα (1965)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης 
Παίζουν: Νίκος Κούρκουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννης Βόγλης, Μάνος Κατράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζέτα Αποστόλου, Νότης Περγιάλης, Ελένη Κριτή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Νίκος Πασχαλίδης, Βασίλης Ανδρονίδης, Νίκος Κούρος, Κώστας Μαντηλάρης,