5/2/20

Winona

Μια καλοκαιρινή κοριτσίστικη γεμάτη ανεμελιά (αλλά και μυστήριο) ταινία γυρισμένη από ένα «Αγόρι». Αυτή είναι η Winona που μάλιστα δεν υπάρχει ως πρόσωπο στην υπόθεση.

Ο σκηνοθέτης The Boy, πρώτα μουσικός και στη συνέχεια σκηνοθέτης (γνωστός και από το «Νήμα») με αυτό το φιλμ στρέφει τη ματιά του στους έφηβους, στην ανεμελιά τους, στα όνειρά τους, τον ενθουσιασμό τους και τις απογοητεύσεις τους.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων νεαρών κοριτσιών που κάνουν διακοπές σε μια ερημική παραλία προς το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί τους βρίσκεται ένας σκύλος, πιο πάνω τις παρακολουθούν από ένα αυτοκίνητο και πίσω τους και πάνω στον λόφο βρίσκεται ένα σπίτι. Δεν είναι γνωστό ποιο είναι το μυστηριώδες ζευγάρι που παρακολουθεί τα κορίτσια από το αυτοκίνητο. Επίσης, δεν έχουμε ιδέα ποιος ζει στο σπίτι ψηλά στο λόφο.
Στην αρχή δεν συμβαίνει τίποτα. Τα κορίτσια διασκεδάζουν, λένε ιστορίες άλλες πραγματικές, άλλες φανταστικές με αναφορές σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες (Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ, Blade Runner, Στάσου Πλάι μου, Γκούνις κ.ά.). Γελούν, τραγουδούν, παίζουν και κολυμπούν μέχρι την στιγμή που αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα. Μη ξεχνάτε ότι στην ταινία για τα τέσσερα κορίτσια, παίζουν έξι γυναίκες και ένας άντρας. Αλλά μη σας το χαλάσω. «Μπείτε» στους χαρακτήρες του σεναρίου και θα το απολαύσετε αφού έχετε ξεπεράσει λίγα μόνο βραδυκίνητα λεπτά της αρχής του φιλμ.
Ο φακός του «Αγοριού» σε φορμά που θυμίζει νοσταλγικά άλλες εποχές, παρακολουθεί τα κορίτσια κάτω από τους ήχους δικής του μουσικής αλλά και της Δεσποινίδας Τρίχρωμη. Η φωτογραφία είναι κλασικά καλοκαιρινή, σαν κάποιος τουρίστας να απαθανατίζει το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας σε κάποιο νησί (το φιλμ έχει γυριστεί στην Άνδρο).
Άφησα για το τέλος τις εκπληκτικές ερμηνείες των κοριτσιών, που το καθένα έχει τη δική του ομορφιά, αλλά έχουν κάτι κοινό: φορούν όλες γυαλιά. Είναι πολύ καλές και θα τις αγαπήσετε. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/2/2020
Είδος: Δράμα, Κωμωδία (87’)
Χώρα: Ελλάδα (2019)
Σκηνοθεσία: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Δάφνη Πατακιά, Βαγγέλης Λούκισας, Ελένη Μπέρτες, Κλειώ Κτενά
Σύνοψη: Μοιάζει µε µία απλή εκδροµή σε µία έρηµη, όµορφη παραλία. Τέσσερις γυναίκες γελούν,παίζουν στην άµµο, κολυµπούν, φαντασιώνονται και απολαµβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Η µέρα κυλάει µε ανόητα παιχνίδια, τραγούδι και χορό. Σηµεία στίξης στο γέλιο τους, τα δάκρυα. Τα δάκρυα τα σκουπίζουν οι φανταστικές τους διηγήσεις. Μέχρι που η µέρα σβήνει και πρέπει να αποχαιρετίσουν την παραλία τους. Υποβλητικά µυστηριώδης και βαθιά συγκινητική, η Winona µας αποκαλύπτεται, διατηρώντας το συγκλονιστικό της µυστικό, µέχρι τέλους.
Διανομή: Weird Wave