5/2/20

Μικρές κυρίες – Little women

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα (1868) της Λουίζα Μέι Άλκοτ, η ταινία της Γκρέτα Γκέργουικ (Lady Bird) ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων κοριτσιών της οικογένειας Μαρτς που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους σε μια ανδροκρατούμενη εποχή.
Η Τζο (Σίρσα Ρόναν) ο κυρίαρχος χαρακτήρας του φιλμ, είναι αυτή που θέλει να γίνει συγγραφέας για να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και να εκφράσει το ελεύθερο πνεύμα της. Αν υπάρχει κάτι παραδοσιακό στον χαρακτήρα της, είναι η απαράβατη αφοσίωση της στην οικογένεια. Μέσα από τις αφηγήσεις της και από αλλεπάλληλα flashback στην ταινία, μαθαίνουμε και για τις υπόλοιπες αδελφές, καθώς και για τον Λόρι (Τιμοτέ Σαλαμέ) το νεαρό γείτονα που γίνεται μέλος της παρέας με καταλυτική επίδραση στους χαρακτήρες των κοριτσιών, αλλά και τον κύριο Φρίντριχ (Λουί Γκαρέλ) έναν ηλικιωμένο που αντιπροσωπεύει τον κόσμο μέσα στον οποίο θα ήθελε να ζήσει ως συγγραφέας η Τζο.
Η Μεγκ (Έμα Γουότσον), η πιο μεγάλη από τις αδελφές, είναι η πιο μητρική, μία τελειομανής που ξέρει ακριβώς τι θέλει και ποια είναι. Επιλέγει έναν άντρα (Τζέιμς Νόρτον) «επειδή φρόντισε τον πατέρα της, τη μητέρα, τις αδελφές και την ίδια» και επειδή ο τρόπος που στηρίζει την οικογένεια της καθημερινά έχει μεγάλη αξία για τη Μεγκ. Αυτά είναι σημαντικά για εκείνη, ενώ η Τζο τον βρίσκει βαρετό, 
Η Μπεθ (Ελίζα Σκάνλεν) είναι πολύπλοκος χαρακτήρας σε σύγκριση με τις αδελφές της, είναι ντροπαλή, αλλά κουβαλάει πολλά ανάμικτα συναισθήματα, έχει μια ήρεμη ενέργεια και δύναμη, παρουσιάζει «εφηβικές» μεταπτώσεις και διαθέτει μια αφέλεια που φέρνει κοντά την οικογένεια.
Τέλος, είναι η Έιμι (Φλόρενς Που) η πιο μικρή και κακομαθημένη, η ζωηρή και η άτακτη, που θέλει να γίνει σπουδαία καλλιτέχνης, αλλά πρέπει να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι είναι απλώς καλή. Ψάχνει όμως για πλούσιο γαμπρό ώστε να κάνει την τύχη της.
Όλες μεγαλώνουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας τους (που την υποδύεται η Λόρα Ντερν), η οποία ολομόναχη σε καιρό πολέμου προικίζει τις κόρες της με εμπιστοσύνη και σεβασμό, ενώ παρούσα είναι και η θεία Μαρτς (η θεϊκή Μέρλι Στριπ), μία χήρα στο πρόσωπο της οποίας οι αδελφές έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι τα πλούτη που διαθέτει, της επιτρέπουν να μην ξαναπαντρευτεί και να λέει εν ψυχρώ αυτό που σκέφτεται.
Ο φακός της Γκρέτα Γκέργουικ κινείται αργά και νωχελικά κάτω από τη ρομαντική μουσική υπόκρουση του Ντεσπλά και παρακολουθεί τις ζωές όλων, μέσα από αυθεντικά κοστούμια και ντεκόρ και με μια εξαιρετική φωτογραφία, όπου τα πλάνα θυμίζουν γκραβούρες εποχής, Έτσι, δεν καταλαβαίνεις πως περνούν οι 2 ώρες και τα 15 λεπτά της ταινίας. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/2/2020
Είδος: Δράμα, Αισθηματική (135’)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουϊγκ 
Παίζουν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Φλόρενς Που, Έμα Γουότσον, Μέριλ Στριπ, Σίρσα Ρόναν, Λόρα Ντερν, Μπομπ Όντενκερκ, Τζέιμς Νόρτον, Λουίς Γκαρέλ, Κρις Κούπερ, Τρέισι Λετς, Άμπι Κουίν, Ελίζα Σκάνλεν  
Σύνοψη: H ενήλικη πια και ανερχόμενη συγγραφέας Jo March αναπολεί περιστατικά από τη συναρπαστική ζωή της με τις αδελφές της Meg, Amy και Beth.
Διανομή: Feelgood