6/2/20

Οι monos

Ένα δύσκολο κινηματογραφικό εγχείρημα και μια ασυνήθιστη περιπέτεια είναι αυτή η ταινία, της οποίας ο τίτλος προέρχεται από την ελληνική λέξη «μόνος» και είναι εμπνευσμένη από έναν «φαινομενικά ατέλειωτο εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα: παραστρατιωτικούς, αντάρτες, Νάρκος και κυβέρνηση», όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Λάντες (που μας είχε χαρίσει το ντοκιμαντέρ Cocalero για τον Έβο Μοράλες πριν μερικά χρόνια).

Η ιστορία της αναφέρεται σε μια σφιχτοδεμένη ομάδα εφήβων ανταρτών (τους «Monos») στα μετόπισθεν ενός πολέμου, που δρουν μόνοι τους εκτός τόπου και χρόνου, μακριά από τα πάντα. Αν και οι ιδιαιτερότητες του Κολομβιανού εμφύλιου πολέμου, ήταν η πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη, η ιδέα της ταινίας διασχίζει τα σύνορα και υφίσταται ως κόσμος από μόνη της. Δεν μαθαίνουμε ποτέ πού διεξάγεται ο πόλεμος. 
Η ομάδα «Monos», αποτελεί μέρος ενός λαθραίου στρατού, εκπαιδεύεται και παρακολουθείται από κάποια άγνωστη δύναμη, που στέλνει έναν ενδιάμεσο «αγγελιαφόρο» (ο Γουίνστον Σαλαζάρ που τον υποδύεται είναι πρώην αντάρτης) και έχει μια αποστολή: να προσέχει μια αμερικανίδα όμηρο, την Ντοκτόρα όπως την αποκαλούν (Τζούλιαν Νίκολσον) και να προστατεύει μια αγελάδα που τους δίνει το γάλα της. 
Από τα μακρινά πλάνα και την εξαιρετική, μουντή και υγρή φωτογραφία καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά που αποτελούν αυτή την ομάδα δεν έχουν αναλάβει κάποιο εύκολο έργο. Ζουν μέσα σε μια ατελείωτη και αφιλόξενη ζούγκλα κάτω από έναν ακατάστατο βροχερό καιρό. Επίσης, παρά το γεγονός ότι εμψυχώνονται από τον «αγγελιαφόρο» και δείχνουν να έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους, δεν παύουν να είναι έφηβοι με τα προβλήματα αυτής της ηλικίας. Στην πραγματικότητα «ψάχνονται» να βρουν τη θέση τους σε ένα κόσμο, που δεν τους προσφέρει προοπτικές εκτός από τη σκληραγώγηση και τη φιλοδοξία να γίνουν κάποτε αρχηγοί άλλων ομάδων. Επιθυμούν τη συντροφικότητα (και μάλιστα με την άδεια του «αγγελιαφόρου»), αλλά θέλουν και την ανεξαρτησία τους, γι’ αυτό και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι δύσκολες και ανταγωνιστικές. Αυτό δε που θα δυσκολέψει περισσότερο τη ζωή τους, είναι το γεγονός ότι μαζί με αυτούς σκληραγωγείται και η αμερικανίδα όμηρος η Ντοκτόρα, η οποία σχεδιάζει να δραπετεύσει.
Ο σκηνοθέτης δεν έχει γυρίσει μια σκληρή και βίαιη περιπέτεια ως θέαμα, με ένα γενναίο κεντρικό ήρωα για να διασκεδάσει το θεατή, αλλά για να αναδείξει την πραγματική βία που υπάρχει μέσα σε κάθε πόλεμο. Βία που μπορεί να προέρχεται ακόμα και από αυτούς που την φοβούνται και προσπαθούν να την αποφύγουν. Οι χαρακτήρες του, δίνουν πραγματικές μάχες τόσο με τους άλλους όσο και με τον εσωτερικό τους κόσμο, όπως ο Ράμπο που τον υποδύεται έξοχα η Σοφία Μπουοναβεντούρα και το αποτέλεσμα του φιλμ είναι μαγευτικό μέσα από τη σκληρότητά του. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/2/2020
Είδος: Περιπέτεια, Δράμα, Θρίλερ (102’)
Χώρες: Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Κολομβία (2019)
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λάντες 
Παίζουν: Σοφία Μπουεναβεντούρα, Τζούλιαν Τζιράλντο, Κάρεν Κουιντέρο, Λάουρα Καστριγιόν, Ντέιμπι Ρουέντα, Πολ Κιουμπάιντς, Σνάιντερ Κάστρο 
Σύνοψη: Μια ομάδα εφήβων αγοριών και κοριτσιών ζουν σαν στρατιώτες σε ένα οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας και έχουν δύο αποστολές: Να προσέχουν την Αμερικανίδα όμηρό τους και να διατηρούν στην ζωή μια αγελάδα σημαντική για την επιβίωσή τους. Όμως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν πολύ στραβά...
Διανομή: Filmtrade