4/2/20

Η αόρατη ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο - A vida invisível de Eurídice Gusmão

O βραζιλιάνος σκηνοθέτης Καρίμ Αϊνούζ με αυτή την έβδομη ταινία του, μας χαρίζει ένα μελόδραμα με αφορμή τις σχέσεις γονέων και παιδιών μιας πατριαρχικής οικογένειας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50 και τις συνέπειες αυτών στις επόμενες δεκαετίες.

Η Ευρυδίκη και η Γκίντα, αδελφές με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες βρίσκονται και οι δύο μπροστά από την εποχή τους και πέρα από τις συμβάσεις της εποχής, αλλά οφείλουν υπακοή στον πατέρα. Η Ευρυδίκη (έξοχα ερμηνευμένη από την Κάρολ Ντουάρτε) αγωνίζεται για ανεξαρτησία και φιλοδοξεί να γίνει πιανίστρια συναυλιών, ενώ η Γκίντα (υπέροχη η Τζούλια Στοκλέρ) είναι μια ονειροπόλα που αναζητά την αληθινή αγάπη, παρασύρεται όμως από έναν Έλληνα ναυτικό και φεύγει μαζί του για να επιστρέψει αργότερα έγκυος και εγκαταλειμμένη.
Ο πατέρας της, την απορρίπτει αφού στα μάτια του έχει ντροπιάσει την τιμή της οικογένειας, ενώ μαζί με τη μητέρα -που στέκεται αδύναμη μπροστά του- λένε  ψέματα στην Γκίντα, η οποία φεύγει από το σπίτι με την εντύπωση ότι η Ευρυδίκη μένει στη Βιέννη εκπληρώνοντας τα όνειρά της. Στην πραγματικότητα, η Ευρυδίκη έχει παντρευτεί κάποιον που δεν θέλει, πάλι κατ’ εντολή του πατέρα και έχει περάσει μαζί του τη χειρότερη πρώτη νύχτα γάμου που έχω δει στον κινηματογράφο. 
Υπάρχει μεγάλος πόνος στην ταινία, τόσο από τον τρόπο που ζουν χώρια πλέον οι αδελφές, όσο και από το γεγονός ότι δεν μπορούν να συναντηθούν να εξομολογηθούν η μια στην άλλη αυτόν τον πόνο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μετά από λίγο χρονικό διάστημα ζουν και οι δύο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά δεν το γνωρίζουν.
Ο Καρίμ Αϊνούζ αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να διαθέσουν το σώμα και το πνεύμα τους όπως επιθυμούσαν, προκειμένου να τηρήσουν το πατριαρχικό έθιμο και το κάνει αυτό με αδικαιολόγητη φλυαρία ενώ το θέμα εξαντλείται γρήγορα (η διάρκεια της ταινίας είναι 2 ώρες και 19 λεπτά).- Κριτική μου στο myfilm.gr
INFO
Προβάλλεται από 6/2/20
Είδος: Δράμα (139’)
Χώρες: Γερμανία, Βραζιλία (2019)
Σκηνοθεσία: Καρίμ Αϊνούζ
Παίζουν: Κάρολ Ντουάρτε, Τζούλια Στόκλερ, Γκρεγκόριο Ντιβιβιέ, Μπάρμπαρα Σάντος, Φλάβια Γκουσμάο, Μαρία Μανουέλα, Αντόνιο Φόνσκα, Κριστίνα Περέιρα, Γκιλράι Κουτίνιο, Φερνάντα Μοντενέγκρο 
Σύνοψη: Δύο αχώριστες αδερφές, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50, αναγκάζονται να αποχωριστούν η μία την άλλη. Η Γκουίδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει ολομόναχη το εκτός γάμου παιδί της, ενώ η Ευρυδίκη εξωθείται σε έναν νερόβραστο γάμο, εγκαταλείποντας το πάθος της για το πιάνο. Μια έξυπνη αναφορά στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, μα πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στο γυναικείο σθένος. Ένας φόρος τιμής στις αμέτρητες γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να διαθέσουν το σώμα και το πνεύμα τους όπως οι ίδιες επιθυμούσαν, προκειμένου να στριμωχτούν σε ασφυκτικά πατριαρχικά καλούπια.
Διανομή: Amafilms