2/2/20

Άκοπο διαμάντι - Uncut gems

Μετά τον κωμικό Σάσα Μπαρόν Κοέν, που τον είδαμε να υποδύεται με σοβαρότητα (και υπευθυνότητα) έναν πράκτορα της Μοσάντ στον «Κατάσκοπο» (The spy, 2019), ήρθε η σειρά του καθιερωμένου σε κωμωδίες και οικογενειακές ταινίες Άνταμ Σάντλερ. Φαίνεται ότι η πλατφόρμα του Netflix με τις παραγωγές της έχει βαλθεί να ανατρέψει όλα τα στερεότυπα που γνωρίζαμε.
Στο «Άκοπο διαμάντι» ο Άνταμ Σάντλερ υποδύεται τον Χάουαρντ Ράτνερ έναν κοσμηματοπώλη στη Νέα Υόρκη ο οποίος είναι διαρκώς ανήσυχος και
προσπαθεί να πετύχει πάντα το καλύτερο και πιο συμφέρον, πρώτα για τον εαυτό του και ύστερα για τους πελάτες του, που καλύπτουν μια τεράστια γκάμα χαρακτήρων. Από νομιμόφρονες και αγνούς αγοραστές μέχρι τοκογλύφους, λαθρέμπορους και μαφιόζους.
Στην αρχή του φιλμ, βλέπουμε να φτάνει στα χέρια του, ένα τεράστιο άκοπο διαμάντι από ένα αφρικανικό ορυχείο (οι σκηνές στο οποίο είναι συγκλονιστικές). Το διαμάντι αυτό, μόλις το πιάνει στα χέρια του, ο φίλος του και πελάτης του Κέβιν Γκαρνέτ (ναι, ναι, ο πραγματικός μπασκετμπολίστας των Μπόστον Σέλτικς), το θέλει οπωσδήποτε δικό του γιατί αισθάνεται να του δίνει ενέργεια. 
Ο Χάουαρντ του το δανείζει, παίρνει ως αντάλλαγμα το πολύτιμο δαχτυλίδι του Γκαρνέτ από το πρωτάθλημα του NBA, το βάζει ενέχυρο για 48 ώρες και παίρνει τα λεφτά του ενέχυρου για να εξοφλήσει κάτι τοκογλύφους που του έχουν θέσει προθεσμία. Ταυτόχρονα, παίζει και στοίχημα τον αγώνα της Μπόστον με τη Μινεσότα, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει χάρη στην ενέργεια του Γκαρνέτ και να μπορέσει να εξοφλήσει και άλλα χρέη, αλλά και να πάρει πίσω το ενεχυροδανεισμένο δαχτυλίδι. Όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα δεν θα πάνε ακριβώς έτσι, οπότε αρχίζει αντίστροφο κυνήγι με τον Άνταμ Σάντλερ ως Χάουαρντ να τρέχει και να μη φτάνει.
Ο ρυθμός της ταινίας είναι καταιγιστικός, η μουσική υπόκρουση (από τον Ντανιέλ Λοπατίν) βοηθάει, αλλά και εκνευρίζει. Προφανώς για να τονίσει την ένταση και τις πιέσεις που δέχεται από παντού ο Χάουαρντ (από την οικογένειά του, την κοινότητα των Εβραίων στην οποία ανήκει, από τους ανθρώπους του μπάσκετ που βοηθούν τον Κέβιν Γκαρνέτ και τους άλλους παράνομους που συνεχώς βρίσκονται πίσω του). Με την ευκαιρία, να αναφέρω ότι στην ταινία έχει ρόλο και ο The Weekend, ο οποίος δεν αρκείται μόνο στο show του.
Βρήκα την ερμηνεία του Σάντλερ εξαιρετική (τουλάχιστον σε σχέση με τους ρόλους που τον είχα συνηθίσει). Ο άνθρωπος δεν παίζεται και οι σκηνοθέτες Τζος και Μπένι Σάφντι έχουν βάλει τα δυνατά τους να τον εμφανίσουν «άλλον άνθρωπο» και το πετυχαίνουν προσφέροντας συνολικά μια σπιντάτη περιπέτεια με διαρκείς ανατροπές. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/1/2020 μόνο στο Netflix
Είδος: Δράμα. Περιπέτεια, Δράση (135’)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Τζος και Μπένι Σάφντι
Παίζουν: Άνταμ Σάντλερ, Κιθ Γουίλιαμ Ρίτσαρντς, Τόμι Κόμινικ, Λάκιθ Στάνφιλντ, Κέβιν Γκαρνέτ, Τρίνιταντ Τζέιμς κ.ά.
Σύνοψη: Ο Χάουαρντ ένας χαρισματικός κοσμηματοπώλης της Νέας Υόρκης που βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή για να πιάσει την καλή, βάζει μια σειρά από στοιχήματα υψηλού ρίσκου, που θα μπορούσαν να τον κάνουν πλούσιο για μια ολόκληρη ζωή.  Με αφορμή ένα άκοπο διαμάντι που πέφτει στα χέρια του, παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο με αβέβαια αποτελέσματα, προσπαθώντας παράλληλα να τα βγάλει πέρα με τη δουλειά, την οικογένεια και όλες τις αντιξοότητες που προκύπτουν, σε ένα αμείλικτο κυνηγητό για την τελική νίκη.