31/1/20

«Γιατί πρέπει να διαβάζουμε Χάνα Άρεντ» του Richard J. Bernstein

Μια συλλογή αποσπασμάτων από κείμενα της Χάνα Άρεντ από τον Ρίτσαρντ Τζ. Μπερνστάιν καθηγητή φιλοσοφίας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης, ο οποίος μέσα από τις 144 σελίδες της ελληνικής έκδοσης (εκδ. Επίκεντρο, σε επιμέλεια Δημήτρη Ψυχογιού και μετάφραση Βασιλικής Σουλαδάκη) βοηθά τον αναγνώστη να γνωρίσει τη διεισδυτική σκέψη της και να σκεφτεί για τον ζόφο της εποχής μας, αλλά και για τις πηγές φωτός που μπορούν να τον διαλύσουν. 

Η επιλογή των απόψεων της Άρεντ (που έφυγε από τη ζωή το 1975) αφορούν σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο (γι’ αυτό και έχει θεωρηθεί προφητική), όπως: τους ανέστιους και τους πρόσφυγες, το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα, την κριτική προς τον σιωνισμό, την κοινοτοπία του κακού, τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ αλήθειας, ψεύδους, εξουσίας και βίας. 
Ο Μπερνστάιν έχει διαπιστώσει ότι πρόσφατα σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται με πάθος για το έργο της Χάνα Άρεντ, πληθαίνουν συνεχώς τα βιβλία που εμπνέονται από το έργο της και σε πολλά συνέδρια επικεντρώνονται στις ιδέες της, ενώ άρθρα της και αναφορές στα γραπτά της κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι έχει συγκεντρώσει αποσπάσματα από το έργο της (για την Ανιθαγένεια και τους πρόσφυγες, για το ρατσισμό και το φυλετικό διαχωρισμό, για την Πληθυντικότητα και την Πολιτική και τη Δημόσια Ελευθερία, καθώς και για την Πολιτική και την Προσωπική Ευθύνη) και τα αναλύει βοηθώντας στην περαιτέρω κατανόησή τους, ή επεξηγεί αυτά για τα οποία υπάρχουν διφορούμενες απόψεις, όπως εκείνα που έχει γράψει για τη δίκη του Άιχμαν.
Τα βιβλία της Xάνα Άρεντ έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για όσους θέλουν, με την βοήθεια της σκέψης της, να κατανοήσουν τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο. Πολλά από αυτά, αλλά και διάφορα άλλα που αφορούν το έργο της περιλαμβάνονται στην πλούσια βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Μπερνστάιν και η οποία παρατίθεται στο τέλος αυτού του βιβλίου.