16/2/20

Απόστρατος - Defunct

Σε μια εποχή κρίσης (οικονομικής και αξιών) που οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται στην τηλεόραση ότι «δεν τους φτάνει η σύνταξη για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να κάνουν δώρα στα εγγόνια τους» (αφαιρουμένου του ποσού για τη δική τους επιβίωση), ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζαχαρίας Μαυροειδής πιάνει το θέμα στην πλατιά του εικόνα και μας αφηγείται γλαφυρά την ιστορία του Άρη από τη Γλυφάδα, ο οποίος έχει τελματώσει ως εισαγωγέας μηχανών παρασκευής καφέ εσπρέσο και μετακομίζει στο εγκαταλειμμένο σπίτι του απόστρατου παππού του στο συνοικισμό Παπάγου(*) 

Εκεί, αφού ξε-αραχνιάσει και βελτιώσει το σπίτι θα εγκατασταθεί και θα ξανασυναντήσει φίλους και γνωστούς καθώς και ένα φίλο του παππού του κομμουνιστή (σπάνιο φαινόμενο για το συνοικισμό) με τον οποίο θα αρχίσει στενή παρέα, η οποία όμως του επιφυλάσσει εκπλήξεις. Εκπλήξεις που θα αλλάξουν τα όσα πίστευε ο 30χρονος εγγονός Άρης για τον ήρωα παππού του (σε πρώτο επίπεδο) αλλά και για τις σχέσεις και τη θέση τους στην κοινωνία των αγωνιστών αξιωματικών που είχαν πολεμήσει στο μέτωπο αλλά και στον Εμφύλιο (σε δεύτερο επίπεδο).
Μέσα από τις λιτές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του και χωρίς πομπώδη ρητορική αλλά με υποβόσκουσα σατιρική διάθεση, ο Μαυροειδής κινεί το φακό του με ηρεμία ακόμα και μέσα στους δρόμους της συνοικίας αναδεικνύοντας αυτό το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης και της προηγηθείσης φαινομενικής ευμάρειας και κρίσης αξιών.
__________
(*) Ο Συνοικισμός Παπάγου, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Κοινότητα και αργότερα Δήμος, είναι δημιούργημα του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών που συνεστήθη στις 29-8-1950 με Αναγκαστικό Νόμο από την τότε κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου, για τη στέγαση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν η εποχή που η οικονομία της Ελλάδος είχε καταστραφεί από την Κατοχή και τον Εμφύλιο και υπήρχε άμεση ανάγκη στέγασης των οικογενειών των αξιωματικών, οι οποίες είχαν πληγεί παντοιοτρόπως μέχρι το 1949. Ανήκει στο Βόρειο Τομέα των Αθηνών και βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η αραιή δόμηση, με πολλές μονοκατοικίες των δεκαετιών ‘60 και '70 και πλούσια πάρκα και χώρους πρασίνου.
INFO 
Προβάλλεται από 20/2/2020
Είδος: Δράμα, Κοινωνική (99’)
Χώρα: Ελλάδα (2019)
Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής 
Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου 
Σύνοψη: Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.
Διανομή: Danaos Films
(Κριτική - παρουσίαση στο φύλλο 6569/12-2-2020 της Καθημερινής Αμαρυσίας)