14/2/20

Αφιέρωμα στον Κερκ Ντάγκλας

(The Face: Από την έντυπη Αμαρυσία 15/2/2020)
Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, Κερκ Ντάγκλας. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του και επίσης διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, μέσω Instagram. 

Ο Ισούρ Ντανιέλοβιτς Ντέμσκι, όπως είναι ολόκληρο το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1916 στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, από γονείς ιουδαϊκού θρησκεύματος και ρωσικής καταγωγής.
Το 1946, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Αμαρτωλές γυναίκες» του Λούις Μάιλστοουν κι έγινε διάσημος αρκετά γρήγορα, ερμηνεύοντας τον αδίστακτο πυγμάχο στην ταινία του Μαρκ Ρόμπσον «Φλογισμένα Πάθη», ερμηνεία που του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε ταινίες, όπως «Η ωραία και το κτήνος» (2η υποψηφιότητα για Όσκαρ), «Η ζωή ενός ανθρώπου», όπου υποδύθηκε τον ζωγράφο Βαν Γκογκ (3η υποψηφιότητα) και πολλές άλλες.
Το 1955 δημιούργησε την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Bryna Productions. Ανάμεσα στις ταινίες που χρηματοδότησε και πρωταγωνίστησε ήταν το ιστορικό δράμα «Σπάρτακος», στον οποίο ο Ντάγκλας «έσπασε» τη λίστα του γερουσιαστή Μακάρθι με τους απαγορευμένους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ κι έβαλε το όνομα του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο στους τίτλους της ταινίας.
Το 1963 έπαιξε στο Μπρόντγουεϊ στο θεατρικό έργο του Κεν Κέσεϊ «Στη Φωλιά του Κούκου». Εντυπωσιασμένος από το έργο, αγόρασε τα δικαιώματά του και το 1975 ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, με την ταινία να αποσπά 5 Όσκαρ.
Ο Κερκ Ντάγκλας νυμφεύτηκε δύο φορές. Από το 1943 έως το 1951 με τη συμμαθήτριά του στη Δραματική Σχολή της Νέας Υόρκης Νταϊάνα Ντιλ (1923-2015), με την οποία απέκτησε δύο αγόρια, τον ηθοποιό και παραγωγό Μάικλ Ντάγκλας και τον παραγωγό Τζόελ Ντάγκλας. Από τον δεύτερο γάμο του με τη Γερμανίδα Χανελόρε Μαρξ, απέκτησε άλλα δύο αγόρια, τον παραγωγό Πίτερ Ντάγκλας και τον ηθοποιό Έρικ Ντάγκλας.