14/2/20

Μια κρυφή ζωή - A hidden life

Ο Τέρενς Μάλικ («Το δέντρο της ζωής», «Η λεπτή κόκκινη γραμμή») μας χαρίζει αυτή τη φορά ένα πολύωρο φιλμ εικαστικής ομορφιάς και θρησκευτικής οπτικής με αντιπολεμικό περιεχόμενο, το οποίο μέσα στο τρίωρο κάπου αρχίζει να μπάζει.

Η αληθινή ιστορία πάνω στην οποία βασίζεται η ταινία θέλει έναν Αυστριακό αγρότη να αρνείται να πάει στον πόλεμο ενάντια στους Ναζί και να βρίσκει τη συμπαράσταση της γυναίκας του, αλλά να δεινοπαθεί από τη στάση και τις συμπεριφορές των συγχωριανών του.
Ο πάντοτε λυρικός Τέρενς Μάλικ (του οποίου η «Λεπτή κόκκινη γραμμή» μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση) αυτή τη φορά προκειμένου να περάσει το αντιπολεμικό του μήνυμα προβάλλει αριστουργηματικά τα ήρεμα τοπία της Αυστριακής γης απέναντι στη φρίκη του πολέμου. Επίσης, διαθέτει και δυό αρκετά καλές ερμηνείες εκ μέρους του Όγκαστ Ντιλ και της Βαλερί Πάχνερ που υποδύονται τον αγρότη Φραντς και τη γυναίκα του, αλλά όπως προανέφερε οι τρεις ώρες της διάρκειας του φιλμ εξουθενώνουν παρά την ομορφιά των εικόνων.
INFO
Είδος: Δράμα, Βιογραφική, Πολεμική, Αισθηματική (174’)
Χώρες: ΗΠΑ, Γερμανία (2019)
Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ
Παίζουν: Όγκαστ Ντιλ, Βαλερί Πάχνερ, Ματίας Σένερτς, Μπρούνο Γκαντζ, Μαρία Σιμόν, Μάικλ Νίκβιστ, Τομπίας Μορέτι, Ούλριχ Μάτες, Γιούργκεν Πρόχνοφ
Σύνοψη: Ο Φραντς Γιέγκερστετερ (Όγκαστ Ντιλ), ένας Αυστριακός αντιρρησίας συνείδησης, αρνείται να αγωνιστεί για τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται από αυτούς το 1943. Μπαίνοντας στο σπίτι του Γιέγκερστετερ στην ύπαιθρο της Αυστρίας, η ταινία ακολουθεί τον αγωνιστικό βίο του Φραντς και της συζύγου του, Φάνι (Βαλερί Πάχνερ). Με αφετηρία τα πραγματικά γράμματα που αντάλλασσαν κατά τον πόλεμο, η ταινία απεικονίζει πώς το ζευγάρι ήρθε σε σύγκρουση με τα μέλη της κλειστής κοινωνίας τους, την εκκλησία, την κυβέρνηση, ακόμη και τους φίλους τους - και πώς όλα αυτά τους οδήγησαν σε μια τραγική επιλογή.
Διανομή: Odeon