16/1/20

Η αλήθεια - La vérité - The truth

Μια ταινία για τις σκληρές αλήθειες και τα ευγενικά ψέματα που μπορούν να συντηρούν τους δεσμούς σε μια οικογένεια.
Ο Κορεέντα Χιροκάζου (Χρυσός Φοίνικας για τους «Κλέφτες καταστημάτων») στήνει μια ιστορία με επίκεντρο τη Φαμπιέν μια ηθοποιό στη δύση της καριέρας της (Κατρίν Ντενέβ), η οποία ταυτόχρονα έχει γράψει τη βιογραφία της και την κόρη της (Ζυλιέτ Μπινός) που ζει στην Αμερική και έρχεται στη Γαλλία για την παρουσίαση του βιβλίου. 

Μαζί της έρχονται και ο σύζυγος Χανκ (Ίθαν Χοκ), ένας δευτεροκλασάτος ηθοποιός της τηλεόρασης μαζί με την κόρη τους Σαρλότ (τη μικρή Κλεμεντίν Γκρενιέ). Μια άφιξη και οικογενειακή σύναξη που θα επιφέρει κάποιες αλλαγές στις συμπεριφορές όλων, εκτός ίσως της μικρής Σαρλότ, η οποία κινείται μέσα στο σπίτι και στα πλατό που εργάζεται η γιαγιά της, ως ουδέτερος παρατηρητής των παγιδευμένων στο παρελθόν τους μεγάλων, με μια παιδική αφέλεια που φαντάζει σαν φιλοσοφική διάθεση (από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, που λέμε).
Με σύστημα γραφής «σινεμά μέσα στο σινεμά» ο Χιροκάζου μεταφέρει τα συναισθήματα της απομονωμένης σταρ, η οποία κουβαλάει μέσα της και τις τύψεις (αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί) για τον ανταγωνισμό που είχε καθώς και την ευθύνη για το θάνατο μιας φίλης της, από την οποία είχε πάρει -με αθέμιτο τρόπο- το ρόλο που την έκανε διάσημη. 
Η ιστορία της ζωής της σταρ επαναλαμβάνεται μέσα από την τελευταία ταινία που γυρίζει, η υπόθεση της οποίας παραλληλίζεται με την πραγματική ζωή της και τη σχέση με την κόρη της. Για το γαμπρό, ελάχιστα έχει να πει η ταινία. Αυτός είναι δευτεροκλασάτος, μάλλον αποτυχημένος και σε στάδιο αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και για πρώτη φορά είδα μετά από καιρό ένα ρόλο για τον Ίθαν Χοκ που να του ταιριάζει γάντι.
Η ταινία του Χιροκάζου είναι ένα ψυχολογικό δράμα σχέσεων με σωστά δομημένους χαρακτήρες και αρκετά καλές ερμηνείες. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/1/20
Είδος: Δράμα 
Χώρα: Γαλλία (2019)
Διάρκεια: 106’
Σκηνοθεσία: Κορεέντα Χιροκάζου 
Παίζουν: : Κατρίν Ντενέβ, Ζιλιέτ Μπινός, Ίθαν Χοκ
Σύνοψη: Η Φαμπιάν είναι μια σταρ. Περιβάλλεται από ανθρώπους που την αγαπούν και τη θαυμάζουν. Όταν εκδίδει τα απομνημονεύματα της, η κόρη της έρχεται στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη με τον άντρα της και το παιδί τους. Η επανένωση μητέρας και κόρης θα φέρει στο φως αλήθειες, θα τις αναγκάσει να κλείσουν παλιούς λογαριασμούς και να εκδηλώσουν τα συναισθήματα που τις κατακλύζουν.
Διανομή: Seven Films