4/12/19

Στα μαχαίρια – Knives out

Μια υπέροχη whodunnit ταινία, στην οποία αν νομίζετε κατά τη διάρκειά της ότι έχετε την απάντηση στο «ποιος είναι ο δολοφόνος», είστε γελασμένοι. Πρόκειται για την πιο έξυπνη και διασκεδαστική ταινία μυστηρίου που έχω δει τα τελευταία χρόνια και τη θεωρώ επιτυχημένο φόρο τιμής στην Άγκαθα Κρίστι.

Μην ακούσω δικαιολογίες ότι είναι «λίγο βαρετή», διότι όλα τα βιβλία της Κρίστι που έχουν οπτικοποιηθεί στο κινηματογράφο ή στην τηλεόραση, είναι βαρετά αν λάβουμε υπόψη ότι ο ερευνητής ή η ερευνήτρια μιας υπόθεσης, συνήθως κάθεται και συζητάει με τους ύποπτους επί ώρες μέχρι να ανακαλύψει στις λεπτομέρειες ποιος έκανε το έγκλημα. 
Η ταινία «Στα μαχαίρια» διαθέτει ένα πανέξυπνο σενάριο, γεμάτο υποβόσκον χιούμορ και εξαιρετικές συνολικά ερμηνείες με πρώτες αυτές του Ντάνιελ Γκρεγκ (με προφορά αμερικανού της ενδοχώρας) στο ρόλο του ντετέκτιβ και της Άνα Ντε Άρμας της αλλοδαπής υπηρέτριας, που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, όταν ο φημισμένος συγγραφέας Χάρλαν Θρόμπι βρίσκεται νεκρός στην έπαυλή του έπειτα από τον εορτασμό των 85ων γενεθλίων του.  
Ο Ριάν Τζόνσον καταφέρνει να καθηλώνει τον θεατή μέχρι τέλους και δεν μπορεί να περιγράψει κάποιος την υπόθεση και πως εξελίσσεται μέχρι αυτό, μπορεί όμως να αναφέρει ότι το υπόλοιπο cast της ταινίας είναι υπέροχο και η ατμόσφαιρα στην έπαυλη είναι αντιπροσωπευτική του είδους της ταινίας μυστηρίου. Μπορεί οι πόρτες να μην τρίζουν και να μην πέφτουν κεραυνοί τα βράδια, όμως ένα είναι σίγουρο: ότι οι υποψήφιοι κληρονόμοι του πάμπλουτου συγγραφέα είναι πάρα πολλοί και βρίσκονται στην κυριολεξία «στα μαχαίρια» μεταξύ τους. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/12/19
Είδος: Κωμωδία, Αστυνομική, Δράμα, Μυστηρίου, Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Ριάν Τζόνσον 
Παίζουν: Τόνι Κολέτ, Άνα ντε Άρμας, Κρις Έβανς, Τζέιμι Λι Κέρτις, Ντάνιελ Κρεγκ, Έντι Πάτερσον, Μάικλ Σάνον, Ντον Τζόνσον, Κρίστοφερ Πλάμερ 
Σύνοψη: Ο καταξιωμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Rian Johnson (Brick, Looper, Star Wars: The Last Jedi) αποδίδει φόρο τιμής στην αυθεντία του Μυστηρίου Agatha Christie,με μία φρέσκια σύγχρονη ταινία Εγκλήματος και Μυστηρίου στην οποία όλοι είναι ύποπτοι. Όταν ο φημισμένος συγγραφέας Harlan Thrombey βρίσκεται νεκρός στην έπαυλή του έπειτα από τον εορτασμό των 85ων γενεθλίων του, ο πάντα περίεργος αλλά και ευγενής Ντετέκτιβ Benoit Blanc προσλαμβάνεται μυστηριωδώς για να ερευνήσει το έγκλημα. Από την δυσλειτουργική οικογένεια, ως το αφοσιωμένο υπηρετικό προσωπικό ο Blanc βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστό από παραπλανητικά στοιχεία και ψέματα που τον εμποδίζουν να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατο του Harlan. (Διανομή: Spentzos Film)