4/12/19

Η αντιπροσωπεία - Delegacioni

Μια ταινία με πολιτικό περιεχόμενο που μας έρχεται από τη γειτονική Αλβανία, σε σκηνοθεσία του Μπουγιάρ Αλιμανί, ο οποίος μέσα από την ιστορία ενός διανοούμενου πολιτικού κρατούμενου που βγαίνει από τη φυλακή προσωρινά 

για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι του κομμουνιστικού καθεστώτος απέναντι στη Δύση, θίγει τα κακώς κείμενα στη χώρα του λίγο καιρό πριν πέσει το καθεστώς.
Είμαστε στο 1990 και Λέο, ένας πολιτικός κρατούμενος που βρισκόταν έγκλειστος επί 16 χρόνια σε μια απομακρυσμένη ορεινή φυλακή, αναγκάζεται να βγει για να συναντήσει τον επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας, που καταφθάνει στα Τίρανα για να διαπιστώσει ότι δεν καταπατώνται τα ατομικά δικαιώματα, όπως διατείνεται το καθεστώς.
Σε έναν ορεινό χωματόδρομο, το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον κρατούμενο και τους συνοδούς του παθαίνει βλάβη. Ο κρατικός υπάλληλος που συνοδεύει τον Λέο πηγαίνει προς το κοντινότερο χωριό με τα πόδια για να ζητήσει βοήθεια και ο Λέο μένει πίσω με τον φρουρό του, τον οδηγό και αργότερα με τους μηχανικούς από το χωριό που έχουν σπεύσει για να επισκευάσουν τη βλάβη.
Μέσα από τους πυκνούς διαλόγους, ακόμα και από τις σιωπές, αλλά και τις μεταξύ των εμπλεκομένων συμπεριφορές, ο σκηνοθέτης δίνει μια εναργή εικόνα του καθεστώτος και του φόβου που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Η μουντή φωτογραφία του συννεφιασμένου φθινοπωρινού τοπίου, συμβάλλει στην καταπιεστική ατμόσφαιρα που επιδιώκει να αναδείξει ο σκηνοθέτης παρά το γεγονός ότι όλη δράση εξελίσσεται σε ανοιχτούς χώρους, έξω στη φύση και μακριά από κάθε στοιχείο «πολιτισμού», ενώ και οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/12/19
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Μπουγιάρ Αλιμάνι
Παίζουν: Ντρίτζιμ Τζέπα, Ρίτσαρντ Σάμελ, Βίκτορ Ζούστι, Μπισλίμ
Σύνοψη: Φθινόπωρο του 1990. Μια ομάδα διπλωματών από τη Δύση καταφθάνουν στην Αλβανία για να διερευνήσουν τυχόν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς, που βρίσκεται ακόμη στην εξουσία. Ο Λέο, ένας πολιτικός κρατούμενος που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 16 χρόνια, αναγκάζεται να βγει συνοδευόμενος και στα κρυφά από την απόμακρη, ορεινή φυλακή του για να συναντήσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον οποίο γνώρισε στα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του ’60. Υποτίθεται πως ο Λέο οδηγείται εκεί για να επιβεβαιώσει πως δεν γίνεται καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αλλά μόλις διαπιστώνει τα σχέδια των συνοδών του, αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους. Τίποτα δεν θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο (Διανομή: Seven Films)