4/12/19

Λίλιαν - Lilian

Ένα road movie έξω και πέρα από τα συνηθισμένα όρια, με μια πραγματική ηρωίδα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Η Λίλιαν, μια νεαρή και όμορφη ρωσίδα, βρίσκεται στην Νέα Υόρκη με ληγμένη την βίζα της και προσπαθώντας να νομιμοποιηθεί εκβιάζεται να παίξει σε πορνό. Μπροστά σ’ αυτή την κυνική και στυγνή εκμετάλλευση δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει πίσω στην Ρωσία. Με τα πόδια.

Η υπερηφάνεια της δεν την αφήνει ούτε οτοστόπ να κάνει. Χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα, αποφασίζει να διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να φτάσει στην Αλάσκα και από εκεί από τον Βερίγγειο απέναντι στη χώρα της.
Το οδοιπορικό της δεν θα είναι εύκολο, θα είναι όμως αποκαλυπτικό των δυνατοτήτων της, του σκληρού της χαρακτήρα και όλων των χαρακτηριστικών των μέσων και βόρειων πολιτειών των ΗΠΑ.
Με ένα «οικονομικό» σενάριο αλλά πλούσιες εικόνες, ο φακός ακολουθεί την Λίλιαν να προσπαθεί να επιβιώσει στη ζούγκλα του πολιτισμένου κόσμου και στην άγρια φύση, η οποία αν δεν βιάζεται μπορεί να είναι σύμμαχος του ανθρώπου. Η Λίλιαν διασχίζει την ενδοχώρα των ΗΠΑ προσφέροντας στο θεατή ανεπανάληπτες εικόνες από αχανείς εκτάσεις, βιομηχανικές περιοχές, πόλεις φαντάσματα ή παρθένα δάση και από ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Προσηλωμένη ευλαβικά στον στόχο της τα αντιπαρέρχεται όλα, αδιαφορεί για τις συνήθειες και τις αθλητικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις των αμερικανών ή για τις διεκδικήσεις των τελευταίων ινδιάνων που έχουν εγκαταλειφθεί στα όρια ΗΠΑ – Καναδά και προχωρά εκμεταλλευόμενη την απάθεια και την αδιαφορία τους για το διπλανό τους. 
Η φωτογραφία ανθρώπων και τοπίων της ταινίας είναι συγκλονιστική, όπως και η επιμονή της πρωταγωνίστριας που σε όλη τη διάρκεια του φιλμ δεν ανοίγει καθόλου το στόμα της και υπομένει τα πάνδεινα. Ο θεατής πέραν των εικόνων δέχεται πληροφορίες από δελτία ειδήσεων και καιρού που αποδεικνύονται χρήσιμα για τα επόμενα βήματα της Λίλιαν.
Ένα αριστούργημα που θα προβάλλεται μόνον στο Άστυ και το Πτι-Παλαί. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/12/19
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Αντρέας Χόρβατ 
Παίζει: Πατρίτσια Πλάνικ 
Σύνοψη: Η Λίλιαν βρίσκεται στην Νέα Υόρκη με ληγμένη την βίζα της και δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει πίσω στην Ρωσία. Χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα αποφασίζει να διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να φτάσει στην Αλάσκα και από εκεί απέναντι, στην χώρα της. (Διανομή: Ama Film)